Mann er utslitt, løping
© iStock

Slik får du mer energi til løpetreningen

Er batteriene helt flate når du hopper i løpeskoene? Her er det hjelp å få. Små justeringer kan hjelpe deg med å få fokus og overskudd på løpeturen igjen.

19. september 2017 av Lasse Lyhne

Når du har altfor lite energi...

Hvis du klemmer inn løpeøkter i en altfor presset hverdag, kan det være vanskelig å få med seg hodet. Resultatet er at du riktignok legger ned de minuttene du skal og føler at du tar i, men du får egentlig ikke presset kroppen noe særlig. Hvis også matinntaket preges av stress og du starter treningsturen med lavt blodsukker, får du følelsen av å ha helt flate batterier.

Løsning

God trening krever fokus og overskudd, og det sikrer du ganske effektivt med disse små justeringene:

1. Tren når du har stabilt blodsukker og magen tåler å bli belastet. 

Hvis du spiser for mye rett før trening, vil det sjenere magen. Omvendt bør det ikke gå så lang tid etter måltidet at du er tom når du skal yte. Skal du løpe intervaller og tempoløp, er det best å spise 2,5–3 timer før. Har du tenkt å ta en rolig langtur, kan du spise 1,5–2 timer før. Måltidet skal gi god energi uten å ligge for tungt i magen. Spis for eksempel et ostesmørbrød med litt grønn­saker til, en skål havregryn eller en banan og 20–25 mandler.

Slik bør du spise før trening.

2. Innstill deg på at du skal trene. 

Det er viktig at du legger hverdagsstresset bak deg og girer deg inn på den forestående treningen. Varm godt opp med lett jogg, stigningsløp, høye kneløft og bakspark. Det forbereder kroppen på de strabasene som kommer, og samtidig penser du hjernen inn på det som venter.

3. Flytt treningstidspunktet. 

Tenk nytt og sjekk om det vanlige treningstidspunktet er det beste. Kommer du dødssliten hjem fra jobb, er ikke hardtrening det kroppen og hodet trenger. Da er det bedre å spise middag tidlig og trene klokka åtte. Vurder også morgentrening – eller en intervall­økt i lunsjpausen på jobb.  

Er du generelt tom for energi? Her er gode råd som gjør at du holder energinivået oppe hele dagen.  

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: