Løping, keto, lavkarbo
Nytt drivstoff på løpemotoren

"Jeg opplevde først og fremst at jeg hentet meg inn fortere etter langturene." 

Løper om lavkarbo: "Raskere restitusjon, men lavere toppfart"

Hvordan føles det å løpe nesten uten karbohydrater? Det vet Martin, som gikk på ketodietten i halvannet år.

17. september 2022 av Jesper U. Larsen

For fem år siden gikk Martin Gudmand over til et ketokosthold. De endrede matvanene handlet først og fremst om helse, men som flittig løper som tilbakelegger 110 km i løpeskoene i løpet av en vanlig uke og har løpt flust av maratonløp, hadde han også hørt historiene om langdistanseløpere og triatleter som hadde hatt sportslig suksess med
strategien. 

Hvordan påvirket keto-dietten løpingen?

– Jeg opplevde først og fremst at jeg hentet meg inn fortere etter langturene. Når jeg hadde løpet en lang tur på 28–35 km, var jeg ikke like stiv og støl som jeg pleide å være. Restitusjonen gikk vesentlig raskere, så jeg kunne løpe flere kilometer hver uke. Derimot fikk jeg problemer med å løpe fort. Når jeg skulle løpe i min vanlige 10 km-fart, var det utrolig hardt, og toppfarten min gikk ned. 

Hvordan tilpasset du matinntaket i forhold til treningen?

– Det gjorde jeg ikke. Den store fordelen med ketose er at man aldri føler at man er sulten, og energien er konstant gjennom dagen. Når jeg har et vanlig kosthold med mye karbohydrater, bør jeg helst unngå å spise de siste to–tre timene før løping, ellers blir blodsukkeret ustabilt, og jeg kan bli litt svimmel på første del av turen. Men her merket jeg ikke de samme utslagene. Skulle jeg gjort det igjen, ville jeg nok eksperimentert med å innta litt ekstra karbohydrater, for eksempel når jeg skulle løpt intervaller, for å ha litt ekstra energi. Men utfordringen er at man helst vil forbli i ketose, som er en god følelse både i kroppen og hodet.

Løper, lavkarbo, keto.
Nytt drivstoff på løpemotoren

Martin Gudmand hadde ingen problemer med å løpe maraton på ketodietten, men å løpe fort var en utfordring.  

Hvordan er det å løpe maraton på ketodiett?

– Jeg deltok i et par maratonløp det halvannet året jeg gikk på ketodietten. Da inntok jeg ikke noe annet enn vann underveis. Det var jo litt angstfremkallende, men på den annen side hadde jeg jo løpt mange langturer før uten problemer, så jeg visste at det kunne gå. Tidene i de løpene var også brukbare. 

Vil du anbefale andre mosjonister å prøve det?

– Jeg synes det kan være verdt å prøve hvis fokuset er på å løpe maraton eller enda lenger. Hvis man for eksempel har en tendens til å gå tom for krefter og møte veggen, kan det være en fin måte å trene opp fettforbrenningen på. Men man må også kjenne seg selv godt nok til å vite om det vil fungere i hverdagen. Det blir som en livsstil, og du bør være forberedt på å leve sånn i hvert fall i et års tid hvis du har tenkt å bruke det i forbindelse med maraton. Det vil ikke fungere hvis man synes det er tungt og kjipt hele tiden. Man bør synes at det er morsomt og interessant – kanskje til og med behagelig. 

Hvorfor sluttet du på keto-dietten?

– Den største utfordringen for meg var uten sammenligning det sosiale aspektet. Det var krevende når man skulle spise ute, og når det var kake på jobben eller i familieselskaper, måtte jeg sitte der med mitt eget steinalderbrød med en skive gulost – og da hadde jeg fått i meg karbohydratene jeg skulle den dagen. Men hvis jeg var på en øde øy, ville jeg fint klart å leve i ketose!

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: