© Colourbox

Løpere bør trene knærne

Utmattelse gjør knærne mindre stabile og øker risikoen for å overbelaste viktige ledd. Løsningen er styrketrening.

24. august 2010

Driv styrketrening for knærne, hvis du også på lengre sikt vil ha et håp om å kunne løpe langt og skadefritt. Dette er anbefalingen fra det medisinske senteret ved University of Puerto Rico.

Her testet forskerne stabiliteten rundt kneet i uthvilt og utmattet tilstand. I undersøkelsen ble 15 personer satt til å hoppe og lande på ett ben når de var henholdvis uthvilte og utmattet, mens forskerne målte stabiliteten rundt kneet. Det viste seg at utmattelse, som den for eksempel opptrer på slutten av en løpetur, gjør kneet ustabilt og øker faren for belastningsskader.

3 øvelser for knærne

  • Ettbens knebøy: Stå på ett ben. Bøy deg rolig og kontrollert ned, mens du strekker armene og det andre benet foran deg for å holde balansen. Rett deg opp igjen. Gjenta 10–12 ganger, ev. med ryggsekk.

  • Ettbenshopp: Still deg med ryggen mot en benk eller skammel. Legg vristen på den ene foten på benken. Hopp opp mens du trekker foten du satser på, dynamisk opp under hoften. Gjenta til utmattelse, og bytt ben.

  • Gående utfall: Gå fremover ved å ta et overdrevent langt skritt fremover med det ene benet samtidig som du senker kneet på det bakerste benet helt ned til gulvet. Spark så kraftig fra med det bakerste benet at du tar neste skritt med det benet.

Source #Journal of Strength and Conditioning Research

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: