© iStock

Løperedaktøren: Dette gjør jeg før en halvmaraton

Du forbedrer ikke formen rett før et løp, men de siste 24 timene før startskuddet går er likevel avgjørende for hvor godt du presterer. VI har spurt løperedaktøren vår hvordan han forbereder seg i døgnet før et stort løp.

20. september 2022 av Lasse Lyhne

24 timer før
Jeg prøver å få sovet godt de siste dagene før løpet. I tillegg prøver jeg å drikke jevnt hele dagen og spise få, men mange måltider, slik at lagrene blir fylt opp uten at jeg blir stappmett. 

20 timer før
Jeg løper vanligvis en liten tur på tre-fire km i rolig tempo. Jeg avslutter med tre-fire akselerasjoner over 100 meter, bare for å skjerpe kroppen. Hvis jeg ikke løper, tar jeg en sykkeltur eller en spasertur på maks 20 minutter, for kroppen min blir tung og stiv av å ligge på sofaen. 

18 timer før
Jeg finner fram konkurransetøyet og pakker bagen. Jeg er alltid usikker på hva slags klær og hvilke sko jeg skal løpe i, så jeg tar med meg noe ekstra.

"Jeg pleier å stå opp fire timer før løpsstart. Jeg drikker en halv liter vann eller energidrikk, og spiser som regel en liten porsjon havregrøt med rosiner."

Løpeskribent Lasse Lyhne.

16 timer før
Jeg spiser ris og kylling til middag. Det metter og ligger lett i magen, og i tillegg er det blitt et rituale som er en del av min mentale forberedelse. forberedelse.

12 timer før
Jeg spiser vanligvis litt yoghurt, is eller andre meieriprodukter før jeg legger meg, slik at jeg ikke er sulten.

4 timer før
Jeg pleier å stå opp fire timer før løpsstart. Jeg drikker en halv liter vann eller energidrikk, og spiser som regel en liten porsjon havregrøt med rosiner. Lagrene er allerede fylt opp så det handler bare om å få litt i magen. 

2,5-3 timer før
Jeg drikker dagens tredje og siste kaffekopp og sørger for å få gått på do. 

2 timer før
Jeg vil være ute i god tid. Jeg fyller en flaske med energidrikk, tar med bagen og drar av gårde. Hvis jeg kan lytter jeg til musikk. Jeg har laget en spilleliste med musikk som gir meg energi. Der finnes det mye storslått rock fra 80-tallet, kan jeg avsløre.

1,5 time før
Jeg leverer bagen min. Egentlig vil jeg helst skifte til konkurransetøy og sko etter oppvarmingen, men i et stort løp lar det seg ikke gjøre.

1 time før

Jeg jogger i 10-15 minutter så kroppen blir varm. De siste to-tre minuttene løper jeg i relativt høyt, men fortsatt kontrollert, tempo. Deretter gjør jeg litt koordinasjonsøvelser, som regel sidebeinsløping, kneløft og hælspark - og til slutt tre akselerasjoner.

15 minutter før
Jeg venter så lenge som mulig med å få tisset. Da unngår jeg at jeg blir tissetrengt med en gang løpet starter.

10 minutter før
Jeg finner plassen min i starteltet. Hilser på de andre og ønsker dem et godt løp. Sjekker at klokka er innstilt slik den skal. Prøver å slappe av i kroppen og fokusere mentalt. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: