Løpesko i solskinn

Løp som du vil

© Foto: iStock

Løpereglene du ikke bør følge

Løpestilen er individuell, og aktive forsøk på å endre den kan resultere i skader og økt energiforbruk.

5. februar 2022 av Lasse Lyhne

I mange år har vi hørt at foten skal treffe bakken på en bestemt måte og at armene skal holdes i riktig vinkel for at vi skal løpe så effektivt som mulig. Men nå viser flere nye studier noe helt annet.

Det finnes en rekke etablerte «sannheter» for hvordan du løper riktig. De færreste er det hold i.

LØP MED 180 SKRITT I MINUTTET

Feil
Stegfrekvens er individuelt og veldig avhengig av høyde og farten du løper i. Det er riktignok påvist at litt høyere stegfrekvens gir mer energieffektiv løping og belaster knær og hofter like mye, spesielt hos nye løpere. Men 180 er ikke noe magisk tall.

LEN DEG FRAM

Feil
Er det ikke naturlig for deg å lene deg framover, så ikke gjør det. En ny studie har vist at hvis du lener du deg for mye framover, belaster du beina mer og tar kortere og mindre effektive skritt. Men å lene seg litt framover vil være naturlig for de fleste.

LAND PÅ FORFOTEN

Feil
Det er ikke påvist at å løpe på forfoten gir færre skader eller raskere tider. Tvert imot. For de fleste vil den naturlige, raske hællandingen, der du ruller fra hælen til tærne, være det mest effektive. En studie viste at 70 prosent av alle toppløpere lander på hælen. Bare tre prosent lander på forfoten.

UNNGÅ LANGE SKRITT

Delvis riktig
Lange skritt, der foten treffer bakken langt foran deg, kan være veldig belastende for knær og legger, og er sjelden særlig effektive. En høyere stegfrekvens vil som regel også føre til kortere skritt, slik at foten treffer bakken tettere under kroppens tyngdepunkt. Lange skritt er en vanlig feil hos nye løpere.

HOLD HODET I RO

Riktig – hvis det er muligt
Rokker dit hoved helt naturligt, når du løber, så lad det rokke. Det kan sagtens være effektivt.

HA 90-GRADERS VINKEL I ALBUERNE

Feil
Det er ikke påvist at en spesiell måte å bevege armene på er mest effektivt. Tvert imot kan en bevisst endring føre til dårligere løpeøkonomi. Men prøv å slappe av i hender og skuldre – det er det mest behagelige for de fleste.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: