Natural running Begrepet handler om løping med en type løpesko som lar deg utvikle en mer naturlig løpestil, som minner om å løpe barbent.© Jakob Helbig

Barfotløping er sunnere

En ny studie avdekker de naturlige løpeskoenes betydning for vår måte å løpe på.

Natural running er det nye store moteordet blant løpeentusiaster. Den naturlige løpestilen er svaret på alle løperes bønner og gir færre skader, mer effektiv løping og bedre prestasjoner. I hvert fall i teorien.

Hittil har det nemlig vært tynt med vitenskapelig dokumentasjon, men nå har skoprodusenten Ecco gjennomført en undersøkelse som bekrefter fordelene med den naturlige løpestilen. Det er ikke veldig overraskende, med tanke på at Ecco satser på natural running med sin Biom-sko, men undersøkelsen er gjennomført av den anerkjente forskeren, og professor i biomekanikk Gert-Peter Brüggemann ved universitetet i Køln – og derfor er den likevel verdt å legge merke til.

Undersøkelsen viser at de naturlige løpeskoene faktisk styrker sener og muskler samtidig som de bidrar mer effektivt både til demping og fraspark. Gert-Peter Brüggemann og kollegene hans har analysert løpestilen til 120 veltrente løpere når de løp med tradisjonelle løpesko, barbent og med Eccos Biom-sko.

Fordeler med natural running

Løping er en annen opplevelse med ”naturlige” løpesko.

  • Løpestilen endrer seg slik at du holder kursen bedre når du løper, og slik at bena ikke stritter ut til siden. Det gir mindre belastning på hoftene og mindre vridning i knærne.
  • Du lander lenger frem på foten og mindre på hælen. Akillessenen brukes mer aktivt både til støtdemping og til å gi kraft til frasparket.
  • Du løper med stivere ankler og mindre stivhet i kneet. Belastningen fordeles jevnere mellom ankel og kne, og det er bra for kneet.
  • Senene i føtter og tær styrkes og brukes mer aktivt. Det fører til mer kraft og spenst i hvert fraspark.
  • Skrittlengden økes ikke, men svevefasen, altså tiden du er i luften mellom hvert skritt, blir kortere fordi du får en mindre hoppende løpestil. Det redusererer belastningen på hele kroppen.
  • Selv om løpestilen forbedres, løper du faktisk ikke fortere med naturlige løpesko.
  • Foten tilbringer marginalt lengre tid i bakken for hvert skritt. Den lengre kontakttiden med underlaget kommer av at foten selv må stabilisere hvert skritt.

Les også

Hva vil du oppnå med treningen det neste året?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: