Kvinne som løper i skogen
© iStock

Bevegelse i hoftene kan gi skader

Sliter du med beinhinnebetennelse eller løperkne? Noen små endringer i løpestilen kan motvirke slike skader, viser en undersøkelse.

12. april 2019 av Redaktionen

Hold hoftene stabile – og unngå skader

Beinhinnebetennelse, løperkne og akillessenebetennelse er noen av skadene mange løpere sliter med. Nå viser en undersøkelse at du med forholdsvis enkle justeringer i løpeteknikken kan minimere risikoen for den slags irriterende overbelastningsskader betydelig. 

Ekspertene har analysert løpestilen til 72 løpere med skader og 36 løpere uten skader for å finne eventuelle forskjeller i teknikken i de to gruppene. Analysen avslørte en rekke fellestrekk hos løpere som ofte var plaget av skader. 

Det vanligste var et såkalt sidelengs bekkenfall, der hoften faller skjevt nedover når man løper. Faktisk steg sannsynligheten for å bli skadet med hele 80 prosent når hoften falt én grad mer enn gjennomsnittet. 

Løperne som ofte ble skadet hadde også en tendens til å strekke ut beinet og bøye foten for mye under landing og til å lene seg for mye framover. 

Kilde: University of Salford 

Har du svake muskler rundt hofter og bekken, vil du ha vanskelig for å holde bekkenet stabilt under løpeturen. Da kan styrketrening være et viktig våpen mot skader. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: