Mand der løber med kasket og tights sort/hvid efterår jakke

Bli raskere: Løp med armene

Du løper selvfølgelig med bena, men det er likevel mye å hente ved å bruke armene riktig. Gevinsten er mer behagelig løping og høyere tempo.

Løp fortere ved å bruke armene riktig. Det virker kanskje ikke helt logisk, men det er faktisk riktig. Selv om det er bena som gjør mesteparten av løpejobben, spiller nemlig armene en avgjørende rolle for hvor gode arbeidsbetingelser du gir bena dine. Mens en del løpere bruker armene ganske fornuftig uten å tenke over det, er det mange som kan ha stor nytte av å forbedre teknikken. Utbyttet er ganske umiddelbart i form av mer behagelig løping med mindre verking i overkroppen, og ikke minst høyere tempo.

Armenes hovedoppgave er å hjelpe til med å holde balansen. Det gjelder spesielt hvis vi løper i ujevnt terreng eller deltar i et mosjonsløp med mange deltakere. Prøv å holde armene på ryggen neste gang du løper i terrenget, så skjønner du hva vi mener. Men armene bidrar med mer enn balanse. Optimal bruk av armene hjelper deg også å skape en bedre dynamikk i løpingen. Beveger du armene effektivt langs siden, støtter de benas bevegelse fremover og sørger for at du får maksimal fremdrift fra hvert eneste løpeskritt.

Bruker du armene feil, oppnår du stort sett det motsatte. Løpestilen blir passiv og lite energisk, fordi armbevegelsene motarbeider benas arbeid og bremser løpingen. I tillegg kan feil armbevegelser føre til muskelspenninger og verking i armer og skuldre.

Hvordan de optimale armbevegelsene skal se ut er helt avhengig av hva du ønsker å oppnå med løpingen. Hvis du vil sette rekord på 100 meter eller løpe fra konkurrentene i en spurt, skal bevegelsen være svært dynamisk. Du svinger armene kraftig frem og tilbake, og dermed leverer du mye fremdrift til de arbeidende bena. Det samme gjelder ved bakkeløping.

Armene føres frem og tilbake i høyt tempo samtidig som du tar kraftfulle skritt. Skal du holde jevn fart over lengre distanser, er det viktig å slappe av i overkroppen. Da skal du ikke bruke energi på armbevegelsen, og du skal unngå unødvendige muskelspenninger. Armene skal svinge lett og rytmisk langs siden. Hendene holdes lett knyttet, og skuldrene skal være helt avslappet.

Her hjelper det Optimale armbevegelser forbedrer løpingen på flere måter. Du unngår spenninger og smerter i overkroppen og får en mer behagelig løpeopplevelse. Samtidig bidrar armene betydelig til fremdriften. Det betyr høyere tempo og bedre tider.

  • KOMFORT:Et godt og avslappet armtrekk motvirker verking og gjør løpingen mer behagelig.

  • PRESTASJON: Du bruker all din energi på fremdriften; ikke på å spenne overkroppen.

  • BALANSE: Optimal bruk av armene er helt avgjørende for balansen.

Avslappede armer

Riktige armbevegelser handler i høy grad om å løpe avslappet. Neste gang du løpetrener, kan du prøve å holde en penn eller lignende i hver hånd. Du skal ikke holde hardt i pennen, men heller ikke miste den. På den måten får du en følelse for hva som er riktig spenningsnivå. Pass på at også skuldre og nakke føles behagelig avslappet, og hold albueleddet i en 90- graders vinkel.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: