© Jakob Helbig

ChiRunning-teknikk

ChiRunning er utviklet av den amerikanske langdistanseløperen Danny Dreyer. Han søkte inspirasjon i tai-chi under en skadepause, og i denne teknikken fant han også inspirasjon til en ny måte å løpe på som i større grad harmonerer med kroppens og sinnets balanse. Onde tunger vil likevel ha det til at Danny Dreyer også har hentet mer enn litt inspirasjon fra dr. Romanovs Pose-running, som hadde mange år på nakken den gangen Dreyer konseptualiserte ChiRunning. Den første boken om ChiRunning ble publisert i 2004. Grunnleggende filosofi

5. oktober 2010

ChiRunning er utviklet av den amerikanske langdistanseløperen Danny Dreyer. Han søkte inspirasjon i tai-chi under en skadepause, og i denne teknikken fant han også inspirasjon til en ny måte å løpe på som i større grad harmonerer med kroppens og sinnets balanse.

Onde tunger vil likevel ha det til at Danny Dreyer også har hentet mer enn litt inspirasjon fra dr. Romanovs Pose-running, som hadde mange år på nakken den gangen Dreyer konseptualiserte ChiRunning. Den første boken om ChiRunning ble publisert i 2004.

Grunnleggende filosofi

Det gjelder å skape minst mulig motstand og mest mulig harmoni når man løper. Derfor er tyngdekraften vårt største aktivum når det gjelder å skape fremdrift, og nettopp ved å utnytte denne blir løpingen lett og ledig.

Samtidig er hensynet til sinnstilstanden en viktig del av konseptet, og har sentral betydning for utvikling av den riktige flyten.

Løfter

Redusert skaderisiko, bedre flyt og et åndelig løft. Summen av disse forandringene er kort og godt en større løpeglede, som igjen skyldes at løpetreningen ikke lenger oppfattes som tung og slitsom.

Vanskelighetsgrad

Meget høy. Først og fremst fordi du må lære et helt nytt bevegelsesmønster. Det krever mengder av teknikktrening.

Dessuten skal musklene styrkes, ikke bare i bena, men hele kjernemuskulaturen. Det forutsetter at du investerer tid i løpetreningen i tillegg til den tiden du faktisk løper.

Samtidig er det en forutsetning for en god flyt under løpingen at du arbeider med den mentale tilstanden. I den forstand blir ChiRunning svært omfattende og vil ta ganske stor plass i tilværelsen – på godt og vondt.

Sentralt innhold i løpebevegelsen

Du arbeider med tyngdekraften ved å lene kroppen fremover i det som kalles Lean, der kroppen holdes rank, og vinkelen oppstår helt nede i anklene. Fremdriften oppstår ved å trekke hælen dynamisk opp bak rumpeballene og ned igjen i en rask rytme.

Landingen foregår på mellomfoten, noe som i praksis vil si på både hæl og forfot. Armføringen foregår som et aktivt trekk bakover i stedet for på den tradisjonelle måten der armene svinger avslappet fremover.

Målet er å skape bedre flyt i løpebevegelsen med minst mulig støtbelastning opp gjennom bena. På den måten reduseres skade risikoen, samtidig som du bruker mindre energi på å overvinne de bremsende kreftene som oppstår når hælen treffer bakken et godt stykke foran kroppens tyngdepunkt.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: