Derfor vil du få styrke ved trening

Kroppen brytes faktisk ned av trening. Heldigvis har alle mennesker en innebygd mekanisme som bygger oss opp igjen og gjør oss litt sterkere mens vi hviler. Fenomenet kalles superkompensasjon og er grunnlaget for all trening.

26. april 2011

Kroppen har en fantastisk tilpasningsevne. Hvis du venner deg til å sitte stille og gjøre nesten ingenting, sørger den for at du slipper å bære rundt på overflødig muskelmasse. Hvis du derimot gir den mengder av fysiske utfordringer, vil den raskt svare med å bli mer utholdende og øke både oksygenopptak og muskelmasse.

Grunnen til at treningen virker og får deg i bedre form er noe som kalles superkompensasjon. Kroppen er nemlig utstyrt med en smart mekanisme som husker alle belastninger.

Mens du trener brytes kroppen ned og påføres en mengde mikroskopiske skader. Når du hviler, reparerer kroppen skadene og forbereder seg på neste treningsøkt ved å bli litt sterkere. Har du løpt en tur, gir superkompensasjon blant annet musklene litt bedre oksygentilførsel. Har du løftet vekter, gir den litt flere og litt sterkere muskelfibre.

Uansett hvilken form for trening du gir deg i kast med, vil kroppen med andre ord alltid forsøke å oppgradere seg selv til en sterkere versjon, slik at du tåler kommende strabaser.

Hvil og tren deg i bedre form

Superkompensasjon stiller to krav: Det ene er at du hviler etter trening. Hvor lenge er avhengig av formnivå. For en begynner kan det være nødvendig å ta pause i mer enn 48 timer, mens en veltrent idrettsmann ofte kan trene igjen etter bare 10–12 timer.

Hvile behøver allikevel ikke å innebære sofa, tv og pledd. Det kan like gjerne være en spasertur eller å sykle til jobb i rolig tempo.

Det andre kravet er at du trener tilstrekkelig hardt. Er ambisjonene for lave, begynner kroppen å innrette seg etter at den skal yte en mindre innsats. Det betyr allikevel ikke at hver eneste treningsøkt må være hardere enn den forrige; noen ganger må kroppen få en lavere belastning. Over en lengre periode er det likevel viktig at du øker belastningen gradvis.

Tidspunktet for treningen er også viktig. Går det for mange dager mellom hver økt, begynner kroppen å tro at du ikke ønsker å være fysisk aktiv. Derfor begynner den å rive ned alt det du bygde opp under den første treningsøkten.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: