Mand løber, total, Rød trøje, Løbestil, 3 billeder
© Jakob Helbig

Dropp hællandingen

Hvis du lander på hælen når du løper, vil du før eller siden pådra deg en skade. Det mener i hvert fall tilhengerne av de nye løpestilene Chi- og Poserunning.

5. oktober 2010 av Martin Kreutzer

Hvis du i stedet finsliper teknikken og endrer løpestil, kan du se frem til et skadefritt løperliv, bli raskere og få ny løpeglede.

Ifølge de nye løpekonseptene er hele tanken bak tradisjonell hællanding biomekanisk forkastelig. Hver gang du lander på hælen foran kroppens tyngdepunkt, bremser du ikke bare kroppens fremdrift, noe som i seg selv er sløsing med krefter; du utsetter også benet for unødvendig harde slag når det treffer bakken. På sikt vil det utvikle seg til vonde skader.

I de nye stilartene flytter man i stedet landingen vekk fra hælen og så langt inn under kroppens tyngdepunkt som mulig. Chi- og Pose-running bæres frem av energiske frontfigurer som lager mye spetakkel rundt konseptet.

Selv om Chi- og Pose-running på mange måter ligner hverandre, finnes det noen klare forskjeller. De dreier seg i grove trekk om følgende:

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: