Kvinne som løper
© iStock

Fire tips til en bedre løpestil

Vil du oppnå en bedre løpestil, kan du påvirke den ved å justere på noen små ting. Få fire tips til hvordan du enkelt kan forbedre løpestilen.

5. april 2019 av Lasse Lyhne

Få bedre løpestil

Vil du ha bedre løpestil, kan du følge disse fire tipsene.

1. Husk smidigheten 

Trener du mye, eller sitter du ved et skrivebord hele dagen, blir kroppen fort stiv og lite fleksibel. Det påvirker løpestilen. Husk derfor å strekke ut. Yoga er et godt verktøy for å myke opp stive muskler og få tilbake smidigheten. 

2. Tren koordinasjon

Ved å øve opp kroppen til å gjøre optimale bevegelses- mønstre vil den etter hvert gjøre det ubevisst når du løper. De beste øvelsene er to gamle kjenninger fra gymtimene – nemlig hælspark og høye kneløft. 

Sørg for å trekke beinet aktivt opp framfor å sparke slapt bakover. Jogging på tærne, der du med små, trippende skritt lander og sparker fra med forfoten er også bra. 

Ved alle øvelsene bør du være oppmerksom på at armene går «på skinner», at hoften er skjøvet fram og at du holder kroppen rett. Ta for eksempel disse koordinasjonsøvelsene som en del av den faste oppvarmingen før løpeturen.

3. Dropp skoene

Løp korte strekninger på 50–100 meter barbeint på en gressplen eller en sandstrand. Barfotløping får deg automatisk fram på foten og gir naturlig en raskere stegavvikling. Men det er belastende for leggmuskelen, akillessenen og fotbuen, så vær forsiktig.

4. Lytt til kroppen

Når kroppen er sliten, vil den ende opp med dårlige bevegelsesmønstre. For eksempel kan du lett synke ned i hoftene. Feilene skjer ubevisst. Venn deg derfor til med jevne mellomrom å gjennomføre en mental «helsjekk», der du tenker gjennom løpestilen fra hode til føtter og retter opp det du merker bør endres. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: