Løp jevnt og sett ny pers

Er du ute etter å sette ny personlig rekord? Løsningen kan være å unngå fartsøkninger underveis.

22. januar 2019

Det er store tidsgevinster å hente både for mosjonister og eliteløpere hvis man klarer å holde et jevnt tempo hele veien gjennom et løp, fremfor å variere hastigheten. Det viser en australsk studie ved Monash University i Melbourne.

Der sammenlignet man maratonløpere med banesykkelryttere og kunne konstatere at mens banerytterne holder jevn hastighet og ligger på et stabilt energinivå hele veien, bruker løperne mye energi på å skifte tempo underveis.

Løpere som holder jevn fart, sparer med andre ord mye energi på å løpe jevnt, men ofte skyldes temposkiftene at de er nødt til å holde følge når gruppen de løper i øker farten, og prisen for å løpe med jevn fart vil altså være at man løper alene.

3 TIPS FOR Å LØPE JEVNT Puls. Vet du hvilken puls du bør ligge på i en konkurranse, så hold deg til den under de første to tredelene av distansen. Da unngår du energikrevende akselerasjon i bakker eller motvind. Husk at det tar ti minutter før pulsen er stabil.

Tålmodighet. Du kan bruke mye krefter på å spurte forbi langsommere løpere i begynnelsen av et løp. Hold i stedet farten, og løp forbi når det blir bedre plass etter noen hundre meter.

Erfaringen. Erfarne løpere har ofte en forbløffende evne til å disponere kreftene og løpe med et jevnt tempo. Prøv å følge dem, hvis du kan.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: