© Jakob Helbig

Pose-running-teknikk

Pose-running ble utviklet av den russiske idrettsfysiologen dr. Nicholas Romanov og har over 30 år på nakken. I forsøket på å skape en definisjon på den optimale løpestilen tar dr. Romanov primært utgangspunkt i naturvitenskapene rundt Newtons lover, ispedd en smule filosofi. Det ble fart i sakene etter at han flyttet til USA i 1993, og i 1997 lanserte han sin første instruksjonsvideo om Pose-running. Grunnleggende filosofiDet finnes bare én riktig måte å løpe på hvis man vil optimalisere bevegelsesmønsteret sitt. Dette kan og må trenes før vi mestrer det.

5. oktober 2010

Pose-running ble utviklet av den russiske idrettsfysiologen dr. Nicholas Romanov og har over 30 år på nakken.

I forsøket på å skape en definisjon på den optimale løpestilen tar dr. Romanov primært utgangspunkt i naturvitenskapene rundt Newtons lover, ispedd en smule filosofi.

Det ble fart i sakene etter at han flyttet til USA i 1993, og i 1997 lanserte han sin første instruksjonsvideo om Pose-running.

Grunnleggende filosofi

Det finnes bare én riktig måte å løpe på hvis man vil optimalisere bevegelsesmønsteret sitt. Dette kan og må trenes før vi mestrer det.

Vår viktigste allierte når vi løper, er tyngdekraften. Det er viktig at vi har et bevegelsesmønster der vi i minst mulig grad motarbeider denne konstante kraften som driver oss effektivt fremover når vi forskyver kroppens balanse.

En viktig motstander som må bearbeides en hel del, er misforholdet mellom måten vi føler at vi løper på og det faktiske bevegelsesmønsteret. Korrigering av dette feilaktige inntrykket er et sentralt tema innen Poserunning. Derfor vil instruktørene alltid benytte seg av videokameraer, slik at man kan kjøre analyser av klientene i langsom kino.

Løfter

Redusert skaderisiko, forbedret løpeøkonomi, mindre muskelstivhet og bedre løpetider.

Vanskelighetsgrad

Høy. Selve løpebevegelsen er enkel, og du er raskt i gang med å omsette dine nye kunnskaper i handling.

Det krever allikevel måneder med trening av teknikk, oppbygging av ekstra styrke i hoftene og musklene på baksiden av lårene gjennom ukentlige øvelser, og konsentrert fokus på det korrekte bevegelsesmønsteret når du løper, før du mestrer den nye måten å løpe på fullt ut.

Det viktigste innholdet i løpebevegelsen

Du utnytter tyngdekraftens evne til å akselerere kroppen. Det foregår ved at du forskyver tyngdepunktet litt fremover. Jo lenger fremover du lener deg, desto fortere løper du.

Teknikken er med andre ord den samme som Haile Gebrselassie benytter når han løper sin maraton på to timer og fire minutter, og som Usain Bolt bruker når han sprinter 200 meter på 19 sekunder. Det er bare vinkelen som er forskjellig.

Idet du ”faller” fremover, bruker du hasemusklene til å trekke standbenet opp under deg til det som Pose-running definerer som den optimale grunnstillingen (= Pose).

Hælen skal føres opp under hoften og falle naturlig ned igjen som et stempel, med tåballen som landingspunkt. For å få til det er det viktig å fokusere på løftet, altså det som kalles Pull, og ikke på landingen. Dessuten er det viktig at foten verken føres frem foran kroppens tyngdepunkt eller blir hengende etter.

Les også

Hva vil du oppnå med treningen det neste året?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: