Slik løper de beste i verden

Lær å terskeltrene som de beste maratonløperne i verden

25. april 2017

Få en superlekker Diadora-løpejakke med Aktiv Trening og spar kr 700. Les mer HER

Det er ingen hemmelighet at maratonløp generelt er dominert av spesielt løpere fra Kenya og Etiopia.

Tidligere trodde man at østafrikanernes dominans hadde noe med gener, fysikk eller miljø å gjøre, men de siste årene har forskere påpekt at det kanskje i høyere grad handler om noe så enkelt som treningen.

De østafrikanske løperne benytter seg i høy grad av terskeltrening, som ikke er like utbredt her hjemme. Her løper man raskere enn jogging, men langsommere enn intervall. I det hele tatt løper man mye på fornemmelsen, og treningen har faktisk noen fordeler når det gjelder både utholdenhet og progresjon.

Det er flere forskjellige former for terskeltrening avhengig av hvilken løpertype du er.

Fartslek

For den motivasjonspregede løperen. Fartslek er en mindre strukturert løpeform, hvor du vekselvis rykker og jogger rolig. Du løper på fornemmelsen og styrer selv når du vil rykke, og når du vil jogge. Rykkene foregår i terskeltempo og er ganske lange. Typisk 5–7 min.  

Intervaller

For den strukturerte løperen. Her er det et fast forhold mellom pauser og intervallengde. Pausene skal være korte og intervallene lange. Løp 6–10 minutter og ta pause en fjerdedel av intervalltiden. Løper du 8 minutter i terskeltempo, skal pausen være 2 minutter.  

Progressiv trening 

Her er fokuset på langsomt å øke tempoet på turer mellom 8 og 15 km. Man starter med å jogge og øker så tempoet litt for hver kilometer. Den siste halvdelen av turen løper man i terskeltempo. Progressiv trening gir tempofornemmelse, som er et viktig verktøy for den som vil løpe distanser over 10 km. 

Tempoturer 

Hvis du trener til 10 km eller lengre. På en tempotur løper du 5–10 km i terskeltempoet ditt, avhengig av formen. Det er en klar fordel å jogge et par km først, slik at du er varm før du setter opp farten. Denne type trening er for deg som ikke liker pauser og som helst vil løpe fritt

Du kan lese mer om terskeltrening og hvordan du regner ut ditt eget terskeltempo her. 

Kle deg godt til de lange løpeturene

Akkurat nå kan du få en supergod og lett løpejakke fra Diadora sammen med Aktiv Trening.

Jakken er 100 % vindtett og har samtidig gode pusteegenskaper på grunn av de veldesignede ventilasjonspanelene.

Fås både i herre- og damemodell.

Les mer om jakken og det gode tilbudet her.


Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: