Tre feil som går igjen

Feil bruk av armene havner gjerne i én av tre kategorier. Hvis du kjenner deg igjen i en av disse beskrivelsene, har du noe å jobbe videre med.

FLUESMEKKEREN

Armene svinger fra side til side, og hendene slår så fluer og insekter må flykte for å overleve. Den sveipende bevegelsen der armene svinges inn foran kroppen, skaper kraftig rotasjon i overkroppen. Denne rotasjonen overføres direkte til kroppskjernen og hoftene, og videre ned i bena. Helt konkret betyr det at bena ikke arbeider optimalt rent biomekanisk, og at fremdriften bremses. Du må med andre ord bruke mer energi enn nødvendig på å bevege deg fremover, og det er det ingen grunn til.


RIVERDANCE

Armene henger rett ned langs siden som hos en irsk riverdancer og rykkes minimalt frem og tilbake for hvert skritt. Løpestilen er svært passiv, og du utnytter ikke på noen måte armenes evne til å skape dynamikk og fremdrift. Prøv å legge inn stående armtrekk før de fleste løpeturene, og konsentrer deg om å bruke armene riktig når du løper.


HISSIGPROPPEN

Skuldrene trekkes nesten opp til ørene, og hendene er hardt knyttet, åpenbart klare til å gi første som prøver seg en på tygga. Hissigproppen bruker utrolig mye krefter på helt unødvendige muskelspenninger i hender og skuldre, og disse spenningene kan forårsake smerter eller ubehag i arm- og skuldermuskulatur. Det sier seg selv at dette ødelegger ethvert tilløp til en god løpeopplevelse. Fokuser på å bruke armene riktig, og slapp av i armer, skuldre og hender når du løper.

Stående armtrekk

Dette er en enkel øvelse som kan gjøres før eller etter løpeturen.

Hvordan: Stå på stedet hvil. Bøy armene til du har en 90-graders vinkel i albueleddet, og gjør raske armtrekk. Armtrekket skal foregå i bevegelsesretningen slik at du unngår å rotere overkroppen. Pass på at bevegelsen foregår rett fremover og bakover og at skuldrene ikke roterer, men hele tiden holdes rett fremover. Gjør deg rank uten å svaie.

Hvorfor: Det er lettere å styre kroppsholdningen og konsentrere seg om det man skal når bena er i ro. På den måten får du en god følelse av hvordan armtrekket skal føles.

Hvor mye: 5 x 30 sekunder i høyt tempo med 30 sekunders pauser før hver løpetur eller minst én gang i uken. Er det for lett, kan du forlenge intervallene og/eller ta ko

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: