Les også

Mand løber foran bjerge, efterår/vinter, profil, MÅ GERNE BRUGES

Løp fortere

© Colourbox

Løpetips: Øystein Sylta

Øystein Sylta er en av Norges beste langdistanseløpere. Bestetiden på maraton er 2 t 17 min, og han har tatt NM-gull på en rekke distanser. Han har også vunnet mosjons løp som Knarvikmila, Oslo Maraton, Sentrumsløpet og Tryvann opp.

Begynner Gi deg selv gode treningsrutiner, og sørg for kontinuitet i treningen. Fysisk form er ferskvare på lik linje med et meieriprodukt. To uker uten trening, og formen er redusert. Skippertak fungerer derfor dårlig. Sett deg et konkret mål, og lag varige rutiner. To til tre utholdenhetsøkter i uken bør være et realistisk mål.

Mosjonist Generelt vil jeg si: Tren mer! Treningsinteresserte nordmenn leser, diskuterer og tilegner seg kunnskap om hvordan en skal trene via Internett, magasiner, aviser og så videre. Skal du følge en mengdemodell eller en intensiv modell? Harde intervaller eller moderate? 4 x 4 eller 10 x 1 kilometer? Det vi ofte glemmer, er at for å løpe fort, må man trene mye og løpe mye. Ved å øke antall løpte kilometer vil de aller fleste oppleve fremgang.

Erfaren Vær kvalitetsfokusert! Jeg opplever at svært mange trener utholdenhet på en måte som ikke er optimal. Generelt sett løpes det for lite mengde og for hardt under intervalløktene. 4 x 4 er et eksempel på dette. 16 minutters stimuli på høy intensitet blir for lite hvis du ønsker å prestere på lengre distanser. Min anbefaling er derfor å løpe intervaller med noe lavere intensitet og heller øke varigheten på øktene. Eksempler på dette kan være 8–12 x 1000 meter eller 5–4–3–2–1 minutt x 2–3. Dette forutsetter selvsagt at du oppfyller kravene til de to ”nivåene” over.

Personlig Det er ingen hemmelighet at for å løpe fort på maraton må du trene mye og spesifikt i din ”maratonfart”. Jeg foretrekker to spesialøkter per uke: En intervalløkt med svært lang varighet som gjennomføres i maratonfart, og en rolig langtur på to–tre timer der jeg løper på asfalt.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: