Les også

Mand løber foran bjerge, efterår/vinter, profil, MÅ GERNE BRUGES

Løp fortere

© Colourbox

Løpetips: Theo Joosten

Theo Joosten er trener for en lang rekke av verdens beste langdistanseløpere. Blant annet verdensrekordholderen på 5000 og 10 000 meter, Kenenisa Bekele, og løpelegenden Haile Gebrselassie, som har vunnet utallige OL- og VM-medaljer og er innehaver av verdensrekorden på maraton med 2.03.59.

Begynner Tren opp løpestilen. Jeg vet at det virker elitepreget, men hvis du jobber med måten du løper på fra start, vil du løpe fortere og mer effektivt, og du reduserer faren for skader senere. Vanlige løpeøvelser som høye kneløft, hælspark, løpesprang, baklengs og sidelengs løping og så videre, fungerer glimrende.

Mosjonist Lek med farten: Det som virkelig løfter formen, er høyere fart, og det behøver ikke å skje i form av strukturert intervalltrening. I stedet anbefaler jeg at du leker med farten så mye du kan. Løp alt du klarer i 15 minutter, løp fort i 10 x 1 minutt, løp fort i bakkene, eller spurt frem mot neste lyktestolpe. Den meget intense løpingen gir økt kondisjon, og evnen til å regulere tempoet blir bedre. Det er gull verdt når du løper konkurranser, der selv små fartsjusteringer er forskjellen på suksess og fiasko.

Erfaren Prioriter løpingen: Vil du bli god, må du også satse helhjertet. Løpetreningen må prioriteres, og du må være klar over at det er en del ting du må si nei til. Du kan ikke drikke særlig mye øl i helgene, og når du skal på ferie, gjelder det å finne et sted der du også kan få trent. Det er mye snakk om hvorfor nettopp afrikanske løpere er så suverene, men fra mitt ståsted er ikke det noe stort mysterium. De prioriterer løpetreningen utrolig høyt og legger ned ekstremt mye arbeid for å bli gode.

Personlig Selv om det er uhyre viktig å ha ambisjoner for å bli god, er det også viktig å huske at det finnes et liv utenom løpingen. En av egenskapene som er typiske for toppløpere som Haile, er at han både er ekstremt fokusert på å løpe for å vinne, samtidig som han brenner for andre ting enn løping. Konsentrasjonen når han trener er absolutt, men når treningen er over, tenker han ikke lenger på det. Han er fantastisk god til å slappe av og stresse ned, og det gir overskudd når det gjelder. Det er noe alle kan lære av.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: