Løpingens fem gir

Du har fem gir å velge mellom, fra rask gange til spurt.

25. mars 2011 av Bjarke Kobberø

1. gir

Ren kosetur. Tempoet er rask gange eller lett løping. Pulsen er fortsatt lav, og du kan skravle i vei etter alle kunstens regler. Dette er oppvarmingstempo og forbereder kroppen på å sette opp farten.

2. gir

Pulsen er litt høyere, men det føles fortsatt helt greit, og du kan føre en fornuftig samtale. Dette vil som regel være det tempoet du velger på de vanlige, lengre løpeturene.

3. gir

Nå begynner det å bli morsomt. Pusten går tyngre, og du klarer kun å snakke i korte setninger. Du ligger like under syregrensen, men har ikke problemer med å holde en rytme som er jevn og god, og som du kan holde over tid.

4. gir

Nå gir vi gass. Hjertet pumper, melkesyren begynner å gjøre seg gjeldende, og pusten går tungt. Du kan bare snakke i enstavelsesord, men har fortsatt overskudd til å fokusere på løpeteknikk og rytme. Du kan holde dette tempoet i mellom ett og fem minutter.

5. gir

Nå snakker vi om rendyrket spurt med gassen i bånn. Du gir alt du har og har ikke behov for å tenke på annet enn å overleve. Pulsen er helt oppe på rødmerkingen, og du klarer bare å holde tempoet i kortvarige eksplosjoner på 10–30 sekunder. Vær svært forsiktig her, og husk å varme grundig opp før du begynner å løpetrene i femte gir. Husk også å trappe ned etterpå.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: