Den amerikanske ultraløperen
Zach Bitter satte i 2019 verdensrekord på 100 miles (161 km) på
friidrettsbane. Tiden 11 timer og
19 minutter var en forbedring
på nesten 10 minutter i forhold
til den gamle rekorden. Det var
i seg selv en bemerkelsesverdig prestasjon, men kanskje enda mer oppsiktsvekkende var det at mannen
som satte rekorden lever nærmest helt uten å få i seg
karbohydrater.
Zach Bitter er en av flere toppidrettsutøvere som de siste årene har kastet seg ut i en kostholdsstrategi med forsvinnende lite karbohydrater, men økt inntak av fett. Den mest populære av disse low carb, high fatdiettene er for tiden ketodietten, der karbohydratene skal holdes under 50 gram om dagen, noe som bare tils omtrentvarer 5 prosent av kaloriinntaket.
Men hvordan henger det sammen med den vanlige oppfatningen om at karbohydratene er best når det gjelder å hente energi under trening? Muskelcellenes foretrukne og mest effektive energikilde er glykogen. Det er et sukkerstoff som er lagret i musklenes glykogenlagre. De fylles opp hver gang vi spiser eller drikker noe som inneholder karbohydrater. t
Problemet er bare at glykogenlagrene våre er begrenset. Så selv om vi fyller på med ny energi fortløpende, for eksempel når vi løper en maraton, vil musklenes glykogen gradvislagre bli mindre. Blir de kritisk lave, er musklene nødt til å bytte energikilde og går i stedet over til å forbrenne fett.
Et ubegrenset lager av fett
Fett er et mindre effektivt drivstoff, som omsettes langsommere enn karbohydrater og krever mer oksygen for å bli omdannet til energi. Når musklene bruker fett som energikilde, må du altså ta opp mer oksygen for å holde samme fart som du gjorde da de brukte glykogen. Det er nettopp når glykogenlagrene blir kritisk lave at maratonløpere møter veggen. Men hva hvis man kan forbedre kroppens evne til å bruke fett som energikilde? Det er nettopp det utholdenhetsutøvere som Zach Bitter prøver på ved å kutte voldsomt ned på karbohydratinntaket.For når musklenes karbohydratlagre tømmes, tvinges kroppen til å utvikle bedre fettforbrenningsevne. Teorien er altså at du avvenner musklene med å bruke glykogen, som vi bare har plass til noen få hundre gram av i muskelfibrene, til i stedet å hente energien fra forbrenning av fett – som selv slanke mennesker har et nærmest ubegrenset lager av energi fra. Ved å venne kroppen til å bruke fett blir du i stand til å fortsette i det uendelige – eller i hvert fall ikke så langt unna.
Svakere prestasjonsevne
Forskere, trenere og idrettsutøvere har i en årrekke diskutert om en lavkarbostrategi kan gi bedre prestasjonsevne hos utholdenhetsutøvere. Ifølge den danske forskeren Kasper Degn Gejl, som er spesialist på muskelfysiologi og biomekanikk, tyder ikke kunnskapen vi har i dag på det.– Når vi går fra en diett med mye karbohydrater til en diett med lite karbohydrater og mer fett, blir evnen vår til å bruke fett som energikilde mye bedre allerede i løpet av få dager. Det høres jo lovende ut, for da kan vi kanskje spare det begrensede sukkerlageret vårt. Men faktisk viser den eksisterende forskningen på feltet at en fettrik diett ikke forbedrer prestasjonsevnen når det gjelder utholdenhet. I mange studier har den derimot vist seg å føre til svakere prestasjoner, sier Gejl.

Ut med pasta, ris poteter og brød. På ketodietten bør man spise mye fet fisk, kjøtt, ost og grønnsaker.
© Foto: iStockKritisk ved høy intensitet
Det er under langvarig aktivitet ved intensitet under musklenes melkesyreterskel den opptrente fettforbrenningsmotoren i teorien skulle kunne være en fordel, mens kroppen ved høy intensitet nødvendigvis må hente energi fra forbrenning av karbohydrater. Det er derfor også innen maratonløp, ultraløp, triatlon og lignende utholdenhetsgrener strategien har fått en del tilhengere.
Mange har riktignok en forestilling om at for eksempel maratonløp og triatlonkonkurranser er kjennetegnet ved at man har ganske stabil intensitet. Men de avgjørende fasene i selv disse idrettsgrenene er ofte høyintense, og der vil en topputøver uten karbohydrater eller med dårlig evne til å bruke karbohydrater som energikilde komme til kort, påpeker forskeren.
– Det finnes nærmest ikke en eneste
idrettsgren der det
ikke inngår høyintense arbeidsperioder. Selv under en
ironman, der man er
i gang i åtte timer, vil
det være perioder, spesielt på sykkelen, der
det er nødvendig at man
jobber høyintenst på grunn
av dynamikken i løpet. På
en low carb, high fat-diett blir
man dårligere til å bruke karbohydrater, og det er kritisk hvis man
i de høyintense periodene ikke er i
stand til å omsette energien fort nok.
Han understreker riktignok at noen aspekter fortsatt har til gode å bli belyst. Det mangler for eksempel langvarige studier som har målt effekten av en lavkarbodiett over for eksempel et eller flere år, og på ekstremt lange ultraløpsdistanser, der strategien muligens kan ha en positiv effekt.
Men ifølge den eksisterende kunnskapen ser det altså ikke ut til å være noen fordel å droppe karbohydratene hvis målet er å vinne konkurranser. I tillegg til at det gir økt oksygenkrav i musklene når fett er den primære energikilden, og at vi blir dårligere til å bruke karbohydrater, kan prestasjonsnedgangen kanskje også skyldes at glykogen spiller flere roller i musklene enn bare å gi energi.
De fysiologiske mekanismene i muskelen blir hemmet når vi dropper karbohydratene. Gejls forskningsgruppe har blant annet påvist hvordan energikrevende bestandsdeler i muskelfibrene som natrium-kalium-pumpen, som sikrer at det elektriske signalet fra nervesystemet kan overleveres til muskelfibrene, fungerer bedst under tilstedeværelse av glykogen.
Dette skjer i kroppen når du erstatter karbohydrater med fett
Lagrene tømmes
Kulhydrater er både musklernes og hjernens primære brændstof. Når kroppen får tilført færre kulhydrater, end den skal bruge til at holde kroppens bevægelser og tankevirksomhed i gang, vil kroppen først tære på sine egne kulhydratdepoter i kroppens lever- og muskelceller.Kroppen reagerer
I løpet av få dager er karbohydratlagrene redusert til et omfang der blodsukkeret ikke lenger er høyt nok til at
hjernen kan hente «sukkerenergien» fra
lageret. Det kan få kroppen til å reagere med influensalignende symptomer
som trøtthet, søvnbesvær, irritasjon og
svimmelhet.
Fett gir energi
Når kroppens karbohydratlagre begynner å bli tomme, vil kroppen gradvis tilpasse seg mangelen på karbohydrater ved å begynne og bryte ned kroppsfett til glyserol og frie fettsyrer. Blant annet kan cellene i kroppen hente energi fra glyserol, som gjennom en prosess kalt glukoneogenese blir omdannet til sukker i leveren. Dermed blir kroppen forsynt med nødvendig energi, for eksempel når du trener.
Ketonstoffer dannes
Hjernecellene kan riktignok ikke bruke fett. Kutter du drastisk ned på karbohydratene, vil kroppen derfor produsere noen stoffer som sikrer at hjernen fortsatt kan fungere. Det skjer gjennom en prosess kalt ketogenese, der fettsyrer i leveren blir omdannet til såkalte ketonstoffer. Disse stoffene omdannes deretter til et drivstoff kalt betahydroxibutyrat, som forsyner topplokket med energi.Bedre bruk av fett
Når du trener, vil musklene tilpasse seg mangelen på karbohydrater ved å optimere evnen til å bruke fettstoffer. Resultatet er at du blir i stand til å opprettholde omtrent samme yteevne på lange, rolige sykkel- og løpeturer, men i stedet for å forbrenne karbohydrater, er det nå fettet fra kostholdet og kroppens fettlagre som leverer energien du bruker på treningen.
Disse matvarene bør du helst ha sansen for hvis en ketodiett skal være noe for deg.
© Foto: iStockKeto til vekttap
Heller ikke når det gjelder vanlige mosjonister viser forskningen at det skulle være prestasjonsfremmende effekter ved å kutte drastisk ned på karbohydratene. Det kan riktignok være andre grunner til at man som mosjonist kaster seg over en ketodiett enn at man nødvendigvis vil prestere bedre på trening og i konkurranser. Mange velger å bruke ketodietten når de vil ta av noen kilo.
Selv om ketodietten og andre lavkarbokurer over tid ikke ser ut til å gi større vekttap enn fettfattige dietter, kan det for noen være en bedre strategi, da man blant annet kan oppleve mindre sult enn på en diett der man kutter ned på fettet.
Vurderer du av en eller annen grunn å prøve deg på ketodietten, kan du formodentlig fint trene som vanlig – selv om evnen din til å trene intensivt kan bli litt dårligere. Det vil være en tilvenningsperiode på et par uker, der treningen kan føles ekstremt hard. Men det bør du ikke miste motet av. Det skyldes bare at kroppen skal venne seg til å bruke en annen energikilde.
Etter de første tilvenningsukene opplever noen at de får mer stabilt energinivå, restituerer raskere, sover bedre og føler seg mer fokusert. Det er riktignok veldig individuelt hvordan kroppen reagerer på en ketodiett, så kjenn etter. Fungerer ikke treningen for deg etter tre til seks uker, bør du nok se deg om etter et annet kosthold.
Fire kjappe om keto
1. Hva går ketodietten ut på?
Ketodietten er kjennetegnet ved at
man skal innta ekstremt lite karbohydrater og mye fett, mens proteininntaket er moderat. Hele 70–80 prosent av
det daglige kaloriinntaket skal komme
fra fett, mens bare 5–10 prosent skal
komme fra karbohydrater. Det er i
skarp kontrast til de offisielle helseanbefalingene, der kalorier fra karbohydrater utgjør 55–65 prosent, mens
25–35 prosent kommer fra fett.
2. Hvorfor heter det keto?
Ordet keto henviser til ketonstoffene som dannes i kroppen når den begynner å bruke fett som sin primære energikilde. Man kan først snakke om at man er i ketose når det kan måles ketonstoffer i urinen. Det kan gjøres med målepinner som kan kjøpes på apoteket.