© iStock

Lykken er å løpe på tom mage

Du har kanskje opplevd det selv, følelsen av å fly av gårde uten å kjenne verken sting i siden eller utmattelse. Sannsynligvis har du opplevd runner’s high. Nå viser forskning at det er lettest å oppnå på tom mage.

12. juni 2019 av I FORM // Irene Brøndum

Beina er sure, men plutselig kjenner du verken kramper eller sting i siden. Derimot føles det som om du uten problemer kunne ha løpt om kapp med en gaselle – og vunnet. Endorfinene strømmer ut i blodet når du løper, og nå har forskere funnet ut at sjansen for å få det ettertraktede kicket er størst når du er litt sulten.

Et forskerteam har nemlig ganske nylig avslørt at metthetshormonet leptin også spiller en rolle for hvorvidt du får oppleve runner's high. Leptin er et hormon som utskilles fra fettcellene og signaliserer til hjernen at det er rikelig på lageret, defor trenger du ikke å spise noe ennå.

Runner’s high stammer fra våre forfedre

Sult er en sterk motivasjonsfaktor, derfor mener forskerne at vi har utviklet runner's high som et insitament til å finne mat NÅ. Når forfedrene våre fortsatte å være sultne og utmagret, og derfor utskilte svært lite leptin, kunne de jo ikke bare finne en biff som lå i kjøleskapet og ventet på å bli lagt på grillen. Derfor var det fint om de ble belønnet med naturlige velværestoffer som endorfiner når de fortsatte å løpe til de fikk tak i en fristende kanin eller fant noen nydelige bær.

Slik knekker du koden til løperusen:

 • Løp langt
  Hvis du drømmer om at bakkene plutselig skal føles litt flatere, kan du ikke gi deg halvveis. Runner's high inntreffer ikke før du har løpt en stund.

 • Løp regelmessig
  Kjenner du ikke det store suset på den første turen, så fortvil ikke. Studier viser nemlig at de som løper regelmessig, har lavere nivåer av leptin, uavhengig av KMI.

 • No pain no gain
  Når du driver med hard fysisk aktivitet, strømmer mer cannabinoider rundt i kroppen. Kanskje fordi de hasjlignende stoffene utskilles som respons på at det gjør litt vondt.

 • Skru opp forventningene
  Tro kan som kjent flytte fjell, og tro kan også flytte signalstoffer i hjernen, mener Henning Boecker. Så forvent at neste løpetur blir en opplevelse for livet. Bare selve forventningens glede kan føre til at kroppen skiller ut betydelig mer endorfiner, og dermed øker sjansen til å oppleve runner's high.

 • Tren ute
  Kroppen produserer generelt mer lykkebringende endorfiner når treningen foregår ute i det fri.

 • Lytt til musik
  Rask og høy yndlingsmusikk får ikke bare fart på føttene, det påvirker også hjernens belønningssystem, slik at du ikke så lett møter veggen.

 • Magisk morgenløping
  Mange sverger til morgenturer på tom mage. En mulig forklaring kan være at det utskilles lite leptin fra fettvevet etter nattens faste.

 • Ta med noen
  Du øker sjansen for å få en god opplevelse hvis du finner en løpemakker. Forskning fra Oxford University viser at roere som trener sammen, utskiller mer endorfin enn dem som ror alene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: