Bak Sondre Moens vanvittige maratonrekord. Slik har han trent

Nordmannen Sondre Moen har, med sin suverene europeiske maratonrekord (2.05,48), satt ny standard for europeiske løpere. Vi har sett nærmere på prestasjonen og hvordan han trener, og kan avsløre at hardt arbeid og 100 prosent dedikasjon er et par av de viktigste ingrediensene.

7. desember 2017 av Lasse Lyhne

Sist søndag sto Sondre Moen det som uten tvil kan kalles årets løpeprestasjon. Og det i et år der vi har vært vitne til både Nikes sub2-prosjekt og har fått tre verdensrekorder på kvinnenes halvmaraton. 

Den norske løperen vant Fukuoka Marathon foran store afrikanske navn med fantomtiden 2.05,48. Det er den raskeste tiden for en europeer på maraton noen sinne. 

Fem grunner

  • Det er minst fem grunner til at Moens prestasjon er helt fantastisk.  
  • Moen er den første lløperen født utenfor Afrika som løper under 2.06 på maraton. 
  • Moen forbedret sin egen maratonrekord fra tidligere i år med 4 minutter og 19 sekunder.
  • Tiden er en forbedring av danske Henrik Jørgensens nordiske rekord, som har stått siden 1985, med hele 3 minutter og 55 sekunder.
  • Moen vant løpet og slo den olympiske gullvinneren fra 2012 Stephen Kiprotich og forhåndsfavoritten Bendan Karoki.
  • Moen løp 2.59 i snitt pr km. Han løp de 5 km fra 30-35 og fra 35-40 på henholdsvis 14.37 og 14.38.

Suverent år

Tiden er høydepunktet i et bra år, der Moen har satset 100 prosent på løping og blant annet tilbrakt 217 dager på treningsleir i høyden. 

I samme periode har Moen blitt trent av den italienske supertreneren Renato Canova. På løpeforumet, Letsrun, forklarer treneren litt om samarbeidet. Og i et intervju som ble gjort umiddelbart etter rekordløpet, har han flere interessante og overraskende poeng. 

Han kommer blant annet inn på hvordan Moen i starten skulle bli mer "kenyansk" i tilgangen til løping. Det innebar mye mer høydetrening, mye mer trening i grupper og bli mye bedre til å lytte til kroppen framfor klokka. Målet var å slippe de mentale barrierende som begrenset ham. 

Trenerens triks 

Canova ville også at Moen skulle droppe alle mulige kosttilskudd, slik at han fokuserte innover, og for å legge ansvaret for prestasjonen over på ham og ikke mange eksterne faktorer. 

Canovas første skritt var å få Moen til å løpe raskere på de korte distansen  og Moen har de siste månedene satt personlig rekord på 3000 meter (7.52), 5000 meter (13.20), 10km landevei (27.55) og halvmaraton (59.47).

Canova har blitt imponert over Moens dedikasjon og innstilling. Canova økte Moens ukentlige treningsmengde betraktelig, og i sommer tilbrakte Moen 50 dager alene i fjellet i Sestriere. Der løp han gjennomsnittlig 220 km per uke, og var blant annet ute på en 45 km lang tur med 3.35 i tempo per kilometer. 

Canova lettet på sløret omkring noen av Moens mer spesifikke treningsøkter. De viser at han løper veldig mange kilometer på rundt 3.00 tilsvarende maratontempoet hans, og mange tempoturer på 25-27 km. 

I ukene fram mot maraton-prestasjonen løp han  7 x 3 km med 1 km ”jogging” mellom hver- 3 km-intervallene ble alle løpt på under 9 minutter, mens 1 km-”pausen” ble løpt på 3.25.


Mentale barrierer

Canova gir uttrykk for at han håper at Moens prestasjon viser en gang for alle at fantastiske resultater ikke handler om hudfarge, men om innsats og at flere europeiske løpere vil la seg inspirere av Moen og trene og leve med samme dedikasjon som Moen har gjort. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: