Er det lurt å ta smertestillende før en maraton?

Jeg har lest at noen løpere tar smertestillende tabletter før en maraton for å unngå smerter. Er det noe dere kan anbefale?

2. juni 2015

Nei, utholdenhetsidrett og smertestillende medikamenter hører ikke sammen.

En del løpere tar piller av typen NSAID – også kjent som ibuprofen, diclofenac og acetylsalisylsyre – enten for å forebygge eller for å kunne gjennomføre med en skade. Men ved å dempe smertene med tabletter ignorerer man kroppens signaler og risikerer å gjøre alt verre.

Dessuten kan NSAID skade nyrene og irritere mage-tarmkanalen. Tablettene presser også salt ut av kroppen, og det er ikke akkurat det du trenger under et langt maratonløp.

HER ER DET GREIT Å TA TABLETTER:

  • Før konkurranse: Får du en belastningsskade i treningsperioden, så er 3–4 dager med tabletter kombinert med avlastning ok. Følg opp med alternativ trening som ikke belaster skadestedet. Førstevalg: NSAID (f.eks. ibuprofen), som demper betennelse.
  • Under konkurranse: Du kan godt ta en tablett mot f.eks. hodepine, tannsmerter eller øreverk, som ikke risikerer å bli verre av den fysiske aktiviteten. Førstevalg: paracetamol.
  • Etter konkurranse: En enkelt dag med betennelsesdempende medisin etter løping er ok mot akutt overbelastning. Men ikke lenger, for da går det ut over restitusjonen. Førstevalg: acetylsalisylsyre.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: