Fem grunner til at vi får en maraton på under to timer

I helgen skal Nike forsøke å gjøre drømmen om å løpe en maraton på under to timer til virkelighet. Her er fem grunner til at det faktisk kan la seg gjøre.

2. mai 2017 av Lasse Lyhne

1. Eluid Kipchoge

Nike har valgt ut tre løpere til sub2-prosjektet, men det blir nok Eluid Kipchige som det skal satses på. Den 32-årige kenyaneren betraktes som verdens beste maratonløper. Han har stilt opp i åtte maratonløp, fått en andreplass og vunnet resten. Hans beste maratontid er på 2.03,05 og har seks ganger løpt under 2.05. 

Tidligere i år løp han på 59.16 på halvmaraton, og uttalte etterpå at han bare ga 60 prosent. 

2. Utstyret

Nike har utviklet en serie av Breaking 2-utstyr. Mest interessant er Vapor Fly-skoen. Den har nytuviklet skum og en fjærende karbonfiberplate i mellomsålen. I tillegg har Nike lagt spesielt tøy og teip som monteres strategisk på armer og bein. 

3. Ruten

Forsøket skal finne sted på racerbanen i Monza, Italia. Banen er flat og uten skarpe svinger - og så bør lufttrykk, vind, temperaturer og fuktighet være optimale. 

4. Energi

Akkurat som skoene er individuelt tilpasset, så er den energidrikken løperne vil innta underveis det også. Ryktene sier at løperne skal prøve en ny energidrikk, der energien er innkapslet og gradvis frigis til musklene. Løperne vil innta energi ofte - cirka hvert sjuende minutt, og de vil få utlevert energien fra en sykkel, slik at de ikke må bruke krefter på å finne den på et bord. 

5. Tempoet

En av de viktigste forskjellene fra et vanlig løp blir tempoet. Vanlige maratonløp, løpes ofte veldig ujevnt. Det skyldes blant annet taktiske vurderinger. I Kipchoges eget rekordløp svingte splitt-tidene på fem-kilometerene fra 14.16 til 14.54. Breaking 2 løpes i jevnt tempo, og med en stor grupper fartsholdere som løpende byttes ut, slik at de er friske nok i beina til å holde den høye farten. 

Bare vindskjermingen fra fartsholderne vil bety mye, og løperne vil dessuten bruke færre krefter når det løpes jevnt enn når farten går opp og ned. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: