Kristian Blummenfelt

Kristian Blummenfelt var ikke helt fornøyd med 13. plassen i OL-debuten i Rio i fjor. I Tokyo i 2020 satser han på medalje.

© Mikal Iden, Norges triatlonforbund

Kristian Blummenfelt: 5 tips fra toppen

I fjor ble Kristian Blummenfelt (23) Norges første OL-deltaker i triatlon. Nå gir han deg de beste tipsene hvis du vil prøve deg på den stadig mer populære idretten.

29. mai 2017 av Lasse Lyhne

Kristian Blummenfelt

  • Alder: 23 år.
  • Fra: Bergen.
  • Idrett: Triatlon.
  • Lag: Bergen Triathlon Club.
  • Meritter: 13. plass i OL (2016), bronse i EM (2015), 11. plass totalt i VM-serien (2016), 5 NM-gull.

1. Svøm jevnlig

– Det viktigste er å trene svømming én gang i uka, og så heller bygge syklingen og løpingen rundt det. De fleste mosjonister har bakgrunn fra Iøping eller sykling, og da er det i vannet man har mest å hente. Det er ikke lett å skulle begynne med skippertak tre uker før løpet, så det er viktig å trene svømming jevnlig. Hvor mye man skal trene kommer an på ambisjonsnivået, men man bør uansett ha i hvert fall en økt i bassenget hver uke. Hvis man får til to økter i vannet i uka, er det jo enda bedre. Man bør også trene løping minst én gang i uka, og så kan man ta syklingen når det passer, for eksempel til og fra jobb. Det viktigste er å gjøre det som er gøy, men jeg mener at en økt i bassenget i uka er minimum. 

2. Tren flere korte økter

– Jo flere økter man trener, jo bedre er det, men alle trenger ikke være så lange. Det handler ikke om å trene mest, men å trene smartest. Spesielt for løpingen er det mye bedre å trene mange korte økter enn noen få lange. Det bedrer løpesteget og man responderer bedre på treningen. Det kan være lurt å kjøre intervaller med sykling og løping annenhver gang. Da blir man vant til overgangene. For å få ned tida i skiftesonen under konkurranser, kan man gjerne øve på skiftingen på vanlige treningsøkter også. Avslutt hver svømmeøkt utendørs med å få av våtdrakta så fort som mulig. Styrke trener jeg aldri. Så lenge man er sterk nok i leggene til å løpe på forfoten, tror jeg ikke det er nødvendig. 

3. Prioriter løpesko

– Når det gjelder hva slags utstyr man trenger, er gode løpesko det absolutt viktigste. Det går raskere hvis man har en god våtdrakt, og det går raskere hvis man sykler med aerohjelm, men man blir ikke skadet hvis man ikke har de tingene. Men det kan du bli hvis du løper med dårlige sko. Så for å holde seg skadefri, som jo er det viktigste, bør man prioritere gode løpesko. Man vil jo også sykle saktere hvis man har en sykkel som er 1 kilo tyngre enn en annen, men da kan det være vel så viktig for eksempel å jobbe med sittestillingen på sykkelen. 

4. Lytt til kroppen

– Se an dagsformen før du begynner å trene. Man bør kjenne kroppen så godt at man klarer å ta valget om å løpe roligere enn man har tenkt, hvis det er en dag man er sliten. Jeg trener både svømming, sykling og løping hver dag, og da legger jeg to av øktene inntil hverandre. Men jeg kan jo ligge i fosterstilling på sofaen mellom øktene. For mosjonister som har full jobb og familie er det viktig å ta hensyn til totalbelastningen utenom treningen også. For mange kan den øvrige belastningen være like slitsom som en totimers treningsøkt er for meg.

5. Ha nok overskudd

– Hvis man skal være med i en konkurranse, er det lurt å trappe ned treningen slik at man har overskudd på konkurransedagen. Man bør ikke spise for tett opp til konkurransen. Ha med sportsdrikke på sykkelen. Jeg pleier å ha med to flasker med 90 gram karbohydrater i hver. Jeg spiser ingenting underveis, men jeg holder bare på i 1 time og 45 minutter. For mosjonister som bruker en del lengre tid, kan det være lurt å ha med ekstra energigelé på løpingen. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: