Verdens snodigste eliteløper. Det er tittelen vi gir denne karen, som har fulltidsjobb og har løpt 76 maratonløp på under 2 timer og 20 minutter. 

Portrett: Verdens snodigste eliteløper

Japanske Yuki Kawauchi vant en vill og våt utgave av Boston Marathon i 2018. Det er imidlertid lang fra det mest vanvittige han har gjort.

15. januar 2018 av Lasse Lyhne

Det finnes mange merkelige løperekorder - og det finnes mange merkelige løpere. En av de merkeligste er Yuki Kawauchi, som også er kjent som "citizen runner". Ikke bare har han en fulltidskarriere som kontorfullmektig (og japanere har lange arbeidsdager), men han er også en av verdens beste maratonløpere, med en rekord på  2.08.14 og har blant annet en VM-deltakelse på sin veldig lange CV. Han har ingen sponsorer og betaler selv for de fleste utgifter han har på løpene han deltar i. 

Det i seg selv er en unik kombinasjon. Enda mer vanvittig blir det når vi ser hvordan Kawauchi forvalter løpekarrieren. 

12 maratonløp i året

Mens stort sett alle andre elitemaratonløpere velger seg ut to maratonløp i sesongen - kanskje et raskt bymaraton der de kan gå en god tid samt et mesterskap - løper Kawauchi en rekke løp. I 2017 deltok han i 12 maratonløp pluss en rekke andre løp, og det er ikke bare de store prestisjefylte maratonløpene vi snakker om. Kawauchi er å finne på startstreken i mange små, ubetydelige løp, der han som regel leder fra første meter. Han er nemlig ikke med for å delta, han er der for å vinne! 

Ville rekorder

Denne instillingen har gitt ham en rekke bemerkelsesvedige rekorder. Den siste ble satt på årets første dag, i et av verdens kaldeste maratonløp, nemlig Marshfield Road Runners Marathon. Løpet ble arrangert i Boston en bitende kald 1.januardag. Temperaturen lå på rundt -20 grader, det var stort sett ingen forpleining og stort sett ingen deltakere. Derimot var det gratis å delta. 

Løpet tiltrakk seg to løpere i tillegg til Kawauchi. Den ene brøt underveis. 

Ikke overraskende vant Yuki Kawauchi løpet, og som alltid tok han seg helt ut. Sluttiden lød på 2.18.59. Det var selvsagt suveren løpsrekord, men også det kaldeste sub 2.20 maraton som noensinne er løpt. Og så var det der Kawauchis 76. maratonløp på under 2.20, noe som også er rekord.


Flere rekorder

Av Kawauchis øvrige rekorder kan vi nevne:

  • 50 maratonløp under 2.15
  • 25 maratonløp under 2.12
  • Han har som den eneste i verden løpt to sub 2.10 maratonløp på 2 uker.
  • På en og samme uke i 2011 vant han Sydney Marathon og satte løpsrekord med 2.11.52, satte personlig rekord på 1500 med tiden 3.50 og på 5.000 meter med 13.58.
  • Han har den uoffisielle verdensrekorden for hurtigste halvmaraton iført dress. Kawauchi løp de 21,1 km på 1.06.42! 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: