Berlin Marathon er verdens raskeste maraton. De siste seks verdensrekordene for menn er satt i Berlin. 

Ryker verdensrekorden i maraton denne helgen?

Elitefeltet i årets Berlin Marathon er et av de sterkeste noen sinne. Mye taler for at vi får et spektakulært løp, og med stor sannsynlighet ny verdensrekord.

21. september 2017 av Lasse Lyhne

Hvis noen skal klare å slå verdensrekorden på maraton, så skjer det i Berlin. De siste seks rekordene er i hvert fall satt i den tyske hovedstaden, der en flat rute uten krappe svinger og med mildt septembervær skaper en perfekt ramme for raske løp. 

I år er forventningene om et rekordløp speiselt store. De mest optimistiske snakker om et løp under to timer, mens det trolig er usannsynlig, forventer mange at den nåværende rekorden på 2.02.57, som ble satt i 2013, ryker. Det skyldes ikke minst et vanvittig sterkt startfelt hos mennene, som inkluderer alle de store maratonnavnene. 

De knyttes størst forventinger til kenyanske Eliud Kipchoge. Han var hovedpersonen i Nikes prestisjefylte Breaking2-prosjekt tidligere i år, og  og er verdens suverent raskeste på 42,2 km. To timer og 26 sekunder var tiden hans den gangen. Og selv om den ikke teller som offisiell verdensrekord, så er det en tid som ga gjenlyd i maratonverdenen. Kipchoge har i tillegg vunnet sju av åtte løp han har deltatt i, og med tiden 2.03.05 har han løpt den tredje raskeste offisielle maraton noen sinne.  

Mannen han kanskje må slå,  er etiopiske Kenenisa Bekele. Han betraktes av mange som den største langdistanseløperen gjennom tidene, og han har verdensrekorden både på 5 km (12.37) og 10 km (26.17). Bekele løp verdens nest raskeste maratontid (2.03.03) i Berlin i fjor, og er regjerende mester. 

En tredje rekordkandidat er Wilson Kipsang. Kipsang er tidligere verdensrekordholder og har løpt verdens raskeste offisielle maraton i år, da han løp på 2.03.58 i Tokyo på en rute som ikke regnes so rask. Han er den eneste som har løpt under 2.04 fire ganger! 

Får vi en ny verdensrekord blir det den sjette på 10 år, og enda et skritt nærmere den magiske totimersgrensen mange mener er en drømmegrense, som ligger på kanten av det som er mulig for et menneske. Men hvis vi ser på hvordan rekorden har utviklet seg op gjennom årene, virker det plutselig ikke så usannsynlig. I løpet av de siste 100 år er det kuttet over en halvtime av rekorden, og de siste 20 årene nesten fem minutter. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: