© Colourbox

Tempotrening: Maraton

En maraton er i høy grad en mental øvelse. Derfor gjelder det å få målsettingstempoet til å føles så lett som mulig for kroppen, men i like høy grad for hjernen.

21. september 2010 av Bjarke Kobberø

Tempoløping er en treningsform som må tilpasses målet du trener frem mot. Her serverer vi en rekke effektive måter å tempotrene på, til inspirasjon og motivasjon. Selv om vi rangordner trenings-formene, er det en god idé å veksle mellom dem. Det sørger for god og riktig variasjon i treningen, og at du utvikler alle aspekter av løpingen din.

  • God Løp 4–8 km så fort du kan. Unngå likevel å løpe deg helt i senk, siden det vil forlenge restitusjonstiden. En kort og rask tur styrker kondisjonen og gir rikelig med tempooverskudd til den 5–10 ganger så lange distansen.

  • Bedre Løp en langtur på 15–25 km, avhengig av form. Løp de første 2/3 rolig, og løp deretter den siste tredelen i maratontempo. Har du overskudd til det, kan du godt øke ytterligere de siste par kilometerne. Husk å trappe ned de siste to kilometerne. Treningen øker evnen til å holde farten oppe, også når du er sliten.

  • Best Løp 3–5 x 4 km med én kilometer jogging mellom hver raske tur. Løp første tur i målsettingstempo, og øk deretter tempoet med 20–40 sekunder per tur. De siste 4 km er beinharde, men evnen til å kunne øke tempoet selv etter 15 km gir et kjempeløft både fysisk og mentalt.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: