Verdens 10 mest unike maratonløp

Vi har funnet fram til 10 av verdens mest enestående maratonløp – fra det merkeligste til det helt fantastiske. For de 42 195 meterne kan løpes på mange ulike måter.

17. oktober 2016 av Christian Martinez

1. Marathon: Tenzing Hillary Everest Marathon

Hvor: Nepal Derfor bør du delta: ”Probably the most adventurous trail run in the world,” sier arrangørene om dette marathonløpet på verdens tak, med utsikt til Himalayas snødekte topper. Det høyeste punktet i løypa er 5545 meter, noe som er nok til å gi selv sherpaer – de kjente nepalske fjellguidene som i 1953 hjalp sir Edmund Hillary opp på toppen av Everest – åndenød eller akutt høydesyke. Løpet starter ved basecamp og passerer blant annet buddhistiske klostre og sherpahovedstaden Namche Bazar. Selv om det meste går i nedoverbakke, gjør den ekstreme høyden at man må akklimatisere i tre uker i hovedstaden Katmandu før starten går.

2. Marathon: New York City Marathon

Hvor: New York, USA Derfor bør du delta: Ifølge arrangørene klapper en million newyorkere deg gjennom løpet som regnes som verdens største marathon med over 50 000 deltakere. Den første maratonen ble avholdt i 1970 i Central Park med bare 127 løpere (hvorav 55 kom til mål), men siden har arrangementet vokst, så man løper gjennom byens fem bydeler: Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx og Manhattan. Målet har i alle år vært plassert i Central Park, hvor de siste fem km gjennomføres i lettere kupert terreng, og det har opp gjennom årene kostet mange løpere seieren. Som en ekstra bonus avvikles løpet tidlig i november, når byen er preget av høstens farger.

3. Marathon: Tokyo Marathon

Hvor: Tokyo, Japan Derfor bør du delta: Fordi du får en magisk løpetur i verdens største bydistrikt. Tokyo Marathon hører til de seks World Marathon Majors, men er spesielt ved at det er tradisjon for at mange av de 36 000 deltakerne kler seg ut. Ballerinaer, buddhaer og auberginer med bein er kort sagt like typisk i løpet som eliteløpere. Løpet er i vanlig japansk stil perfekt avviklet med avstikkere til landemerker som Tokyo Metropolitan Government Buildings og Tokyo Big Sight med sine 58 meter høye tårn ut til Tokyobukta.

4. Marathon: Big Sur International

Hvor: Californien, USA Derfor bør du delta: Californias kanskje flotteste og mest unike vei, legendariske Highway One, utgjør hoveddelen av løypa i Big Sur International Marathon. Med en plassering bokstavelig talt på kanten av den vestlige verden, langs Stillehavskysten, vil bakkene og den heftige sidevinden på veien fra Big Sur til Carmel være en prøvelse, men for de 4500 årlige deltakerne er den spektakulære utsikten verdt anstrengelsene. Blir man lei havutsikten, kan man på motsatt side se amerikanske rancher i bølgende bakkelandskap og store redwoodtrær i nasjonalparkene i delstaten. Big Sur har vunnet flust av priser, blant annet har Forbes det på sin topp-10-liste over løp det er verdt å reise for å delta i. Book tidlig – for selv om det for oss nordmenn kanskje er et oversett løp, er det stor rift om startnumrene.

5. Marathon: Cortina Trail

Hvor: Italien Derfor bør du delta: De spektakulære kalksteinsmassivene i fjellkjeden Dolomittene utgjør et enestående bakteppe for et av verdens flotteste – og hardeste – terrengløp: Cortina Trail i Nord-Italia. Med sine 47 km er løpet litt lenger enn et tradisjonelt maraton, og det utgjør samtidig mellomdistansen på det 120 km lange The North Face Lavaredo Ultra Trail, som er en del av Ultra Trail World Series.Dolomittene kom i 2009 på Unescos liste over verdens naturarv, og i tillegg til de spisse fjellene, byr det unike landskapet på mange fascinerende minnesmerker og historiske steder fra 1. verdenskrig. Løpet lokker hvert år 4500 løpere fra alle deler av verden. Skulle man ønske en mer overkommelig distanse enn de 47 kilometerne, kan man velge å løpe 20 km i Cortina Skyrace.

6. Marathon: Big Five Marathon

Hvor: Afrika. Derfor bør du delta: En slags safari hvor firehjulstrekkerne er byttet ut med løpesko. Selv om løpet foregår om vinteren, er ikke sola akkurat mild på den åpne afrikanske savannen. Løpet er oppkalt etter de fem afrikanske dyrene det var vanskeligst for storviltjegere å felle, også kalt ”The Big Five”: løve, leopard, elefant, neshorn og bøffel. Løypa går gjennom det private viltreservatet Entabeni i Limpopoprovinsen, som ligger mellom Johannesburg og Kruger nasjonalpark i det nordlige Sør-Afrika. Big Five Marathon er blitt avholdt hvert år siden 2005 og foregår i 1200–1700 meters høyde. Det er ingen gjerder som skiller løperne fra dyrene, men voktere sørger for sikkerheten, så du kan konsentrere deg om løpet.

7. Marathon: Berlin Marathon

Hvor: Berlin, Tyskland Derfor bør du delta: Siden starten i 1974, da det bare var 286 deltakere med, er det i gjennomsnitt blitt løpt et minutt raskere hvert år, så Berlin Marathon regnes i dag som verdens ”raskeste” marathonløype (verdensrekorden er satt her). Det har også vokst til et av verdens største maratoner med over 40 000 deltakere, inkludert flere hundre nordmenn, noe som bidrar til å gjøre det til litt av en løpefest for dem som tar turen til den tyske hovedstaden. I tillegg til god stemning rundt løypa er det en utpreget flat rute gjennom den gjenforente byen med start og mål ved Brandenburger Tor.

8. Marathon: Marathon du Médoc

Hvor: Frankrig Derfor bør du delta: Noen kaller det verdens lengste løp, andre det mest idiotiske. Sannheten er snarere at Médoc-marathonen er et morsomt opplevelsesløp – en løpefest, bokstavelig talt – som er innom 30 vinslott i det sørvestlige Frankrike. Deltakerne er kledd ut i kostymer og stopper underveis ved de ulike slottene for å kose seg med alt fra årgangsvin til foie gras, østers og franske vafler. Langs løypa er det også band og orkestre som sørger for underholdningen – og i det hele tatt er stemningen såpass løssluppen at det er lett å glemme alt om løpstider. Da er det kanskje bra at arrangørene av løpet tillater at man bruker 6,5 timer på å fullføre.

9. Marathon: Maratona di Roma

Hvor: Rom, Italien Derfor bør du delta: Fordi de siste sju km opp til målstreken ved Colosseum er magiske, og fordi du underveis får mulighet til å oppleve Romas mange turistattraksjoner, fra Peterskirken til Trevifontenen, på en morsommere og mer aktiv måte enn de over fem millioner turister som besøker byen hvert år. Romas marathon er også stedet hvor du kan løpe i legenden Abebe Bikilas berømte fotspor: Det var under OL i Roma i 1960 at han som første afrikanske løper tok gull (og kastet skoene ”fordi de gnagde”). Forvent italiensk sans for iscenesettelse: I år 2000 velsignet pave Johannes Paul 2. feltet fra Petersplassen før turen gikk gjennom byens gater.

10. Marathon: Antarctic Ice Marathon

Hvor: Sydpolen Derfor bør du delta: De ekstreme forholdene gjør marathonen på Antarktis til en av de tøffeste å gjennomføre. Det er det sørligste løpet i verden, med temperaturer ned til 20 minusgrader og vind på opp til 50 km/t. Som om det ikke var nok, foregår det hele i 700 meters høyde. Og så er det prisen, som kanskje er det tøffeste for noen: Påmelding koster over 100 000 kr, men da får du fly fra Punta Arenas i Chile til Union Glacier Camp i det sentrale Antarktis og fire dages innkvartering med helsepersonell og snøscootere til rådighet. Men ikke forvent klappende folkemengder langs løypa, eller liv i det hele tatt, hvis da ikke noen pingviner stopper opp og lurer på hva som foregår.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: