37000 løpere deltar i Tokyo Marathon. Nesten ti ganger så mange søkte om startnummer. Det gjør årets første major-maratonløp til et av de mest populære i verden. 

© All Over & Scanpix

Verdens største maratonløp. Vil du bli med?

Tokyo Marathon innleder for alvor maratonsesongen. Løpet er det første av de såkalte Marathon Majors. Aktiv Trenings løpeekspert har løpt alle seks, og gir en vurdering av dem her.

14. februar 2019 av Bjarke Kobberø og Lasse Lyhne

Verdens seks største maratonløp

Det finnes maratonløp, og så finnes det MARATONLØP. World Marathon Majors (WMM) samler verdens største, eldste og mest prestisjefylte maratonløp under én paraply.

Major-serien ble stiftet i 2006 og talte den gang fem løp: Boston, London, Berlin, Chicago og New York. I 2013 ville man ha med et asiatisk løp også, og Tokyo Marathon ble inkludert i det gode selskap. For både eliteutøvere og mosjonister på alle nivåer er det stor prestisje i å delta i disse løpene, og ikke minst å gjennomføre alle seks. Gjør man det, får man den attraktive tittelen ”6 Star Finisher”.

I tillegg til prestisjen, er det for eliteløperne ganske store premier å slåss om. I fjor tok kenyaneren Wilson Kipsang sammenlagtseieren.

For oss andre dødelige mosjonister er det ikke pengepremier. Tvert imot kan det være en stor utfordring i det hele tatt å få lov til å være med i løpene.

Men alle som har prøvd å løpe dem, vil bekrefte at det absolutt er verdt det. For det er ikke uten grunn at de er samlet i det eksklusive selskapet. Alle er på hver sin måte fantastiske løp.

Her er Aktiv Trenings opplevelse og vurdering av de seks WMM-løpene.

Tokyo

Tokyo er kanskje ikke så kjent her hjemme, men det er et av verdens mest populære maratonløp. 320 000 mennesker ville løpe i 2017. Japanerne er et kontrollert folkeferd, så selv om det er mange tilskuere, så er det ikke samme heiing og roping som for eksempel i USA. Til gjengjeld er det mange smil og blitzlys. 300 000 japanere har søkt om å få delta, så det er ikke mange billetter til oss europeere. Det er derfor et vanskelig løp å komme med i. 

Løype:

Stort sett helt flat. Det løpes i en stor ”+”, og det løpes derfor en del lange, like strekninger. På de to avstikkerne løpes det på hver sin side av veien, slik at man løper i motsatt retning av resten av feltet. 

Logistikk:

Er der noe japanerne kan, er det å ha kontroll på logistikken. Både start, mål, drikke og bagasjeoppbevaring går som en lek. 

Stemning:

Det er utrolig mange tilskuere, men stemningsmessig skiller Tokyo seg veldig ut. Det er ikke like mye hoiing og heiarop som i de andre WMM-løpene, men likevel er det fin stemning med mange smil – og blitslamper. 

Tilgjengelighet:

Det trekkes lodd blant alle påmeldte uansett når man melder seg på, og sannsynligheten for å komme med er liten. I 2013 kjempet 300 000 stykker om 30 000 plasser. 

Vurdering:

En god opplevelse, ikke minst fordi man møter en ganske annerledes kultur enn i de fem andre løpene. Selve løpet er ikke så mye å skryte av, så de fleste nøyer seg med å løpe det én gang. I motsetning til løpene i USA, hvor jetlaget gjør at det passer bra å stå opp tidlig, er det for mange en stor utfordring når reisen går så langt øst.  

Tokyo
Tokyo© All Over & Scanpix

Boston

Verdens eldste maratonløp. Fantastisk stemning og en herlig rute, hvis vinden er i ryggen. For i motsetning til de andre, så er løypa en A-B-rute. Vil du løpe, må du kvalifisere seg på tid (cirka 3.15 for menn) eller være tålmodig.

Løype:

Løypen er en såkalt «point to point»-løype, dvs. at løpet starter 42 km utenfor Boston, og så går det gjennom kupert terreng inn til byen. Vindretningen har derfor temmelig stor betydning. Starten ligger høyere enn målet, men ikke la deg lure. Etter New York er dette det hardeste løpet i serien, med bl.a. en tøff stigning opp til Heart Break Hill etter 30 km.

Logistikk: 

Alle må transporteres ut til startområdet om morgenen. Det skjer i gamle skolebusser fra sentrum. Litt trøblete og tungvint, men det er et velsmurt maskineri. Likevel er det nok for de fleste mer en artig opplevelse enn en optimal opptakt til løpet.

Stemning: 

Fenomenal! Løpet arrangeres på Patriots’ Day, så alle har fri og det er fester i alle småbyene man løper gjennom. Jentene på Wellesley College har også fri, og lager ”The Scream Tunnel”: Etter ca. 20 km løper man forbi et hav av hylende jenter med ”Kiss me”-skilt, og det er vanskelig å bestemme seg for om man skal oppmuntres til å gasse på eller ta det rolig. 

Tilgjengelighet:

Svært vanskelig, med mindre du løper raskt. Kvalifiseringstiden for menn i aldersklassen 35–39 år er neste år 3 timer og 10 minutter. Klarer du ikke det, kan du få være med via store donasjoner til veldedighet eller god tålmodighet gjennom en reisearrangør. Her er ventetiden for tiden fire år.

Vurdering:

MÅ prøves. Boston er en fantastisk by, og løpet er noe helt spesielt. Stemningen og løypen er enestående (spesielt i medvind), og det vil helt sikkert være en opplevelse for livet. 

Boston
Boston© All Over & Scanpix

London

Et av verdens raskeste og mest prestisjefylte maratonløp for eliten. Stemningen i de smale gatene er intens og oppløftende. Vil du løpe selv, er det cirka fire års ventetid gjennom arrangører. Alternativt kan du donere masse penger til veldedighet.

Løype:

Det er slakt nedover de første 5 km, deretter er det stort sett flatt. Derfor har det opp gjennom årene blitt satt mange verdensrekorder i London. Også Geir Kvernmo (2.10.17) og Ingrid Kristiansens (2.21.06) norske rekorder er satt her. Gatene er generelt litt smalere enn i andre løp, så mange opplever trengsel et godt stykke ut i løpet. 

Logistikk:

Løpet starter litt utenfor London, men transporten ut går ganske greit. Bagasjeutleveringen og den videre ferden etter løpet er enkel og effektiv. 

Stemning:

Fantastisk! De trange gatene gjør at publikum kommer tettere på løperne, så stemningen blir svært intens. Spesielt passasjen ved Tower Bridge, og den siste delen av løypen langs Themsen ned mot Big Ben, og oppløpet via Buckingham Palace får frem gåsehuden hos selv den mest hardbarkede løper.

Tilgjengelighet: 

Svært vanskelig. Som i Boston er det enten et spørsmål om å investere et anselig beløp eller smøre seg med tålmodighet gjennom en reisearrangør. Også her er det snakk om cirka fire år. Skal du kvalifisere deg på tid, må du under 2.45 for menn og 3.15 for kvinner. Kravet er litt lettere hvis man er bosatt i London.

Vurdering: 

Et veldig fint løp med noen svært minneverdige passasjer underveis. Stemningen er god, og løypen er rask, men noen synes det er vanskelig å løpe fritt den første delen av løpet. 

London
London© All Over & Scanpix

Berlin

Løypa i Berlin er ekstremt rask hurtig, og de mange av de siste verdensrekordene er satt i Berlin. Reisearrangørene har mange billetter til Berlin, så det er relativt enkelt å få billetter via dem. Berlin er ikke spesielt eksotisk, men alt fra logistikk og løype optimalt.

Løype: 

Helt flat med gode, brede veier og rette strekninger – så det er bra muligheter for høy fart i feltet.

Logistikk: 

Tyskerne er kjent som mestere i logistikk. Alt fungerer. Med start og mål på samme sted og et ekstremt høyt servicenivå er alt duket for en flott opplevelse.

Stemning: 

Topp stemning rundt hele løypa! Massevis av tilskuere – hvorav mange fra Skandinavia, så det er gode muligheter for solid oppbakking underveis.

Tilgjengelighet: 

Enkel. Reisearrangørene har mange plasser, så det pleier ikke være problem å skaffe et startnummer. Det har blitt litt vanskeligere direkte gjennom Berlin-Marathon, da tildeling av startnumre nå skjer gjennom loddtrekning.

Vurdering: 

Ikke så eksotisk, men et sikkert valg. Løypen er rask, logistikken er suveren og det er ikke så vanskelig å få startnummer. Mange vender tilbake igjen og igjen og blir sjelden skuffet. 

Berlin
Berlin© All Over & Scanpix

Chicago

En oversett perle, som løpes i en flott og rask løype langs Lake Michigan. De siste kilometerene inn mot mål, løper man inn mot byens flotte skyline. Det er ikke så mye hype rundt Chicago, så løpet er relativt lett å komme med i.

Løype: 

Det høyeste punktet er bare cirka åtte meter høyere enn det laveste – så den er rask! Løypen går i avstikkere fra sentrum, og på den siste turen inn har man utsikt mot byens skyline, og det gir ekstra krefter, som det ofte er behov for på det tidspunktet.

Logistikk: 

Optimal. Med start- og målområde samme sted og bare fem minutters gange fra de fleste av byens mest populære hoteller, er logistikken genial både før og etter løpet.

Stemning: 

Spesielt i første halvdel er stemningen på topp, før det kommer en litt død periode. Men mot slutten, når man er innom sentrum for siste gang, er det fullt trøkk igjen.

Tilgjengelighet: 

Relativt enkelt. Det pleier å være mulig å få startnummer til neste års løp gjennom reisearrangører her hjemme. Det er vanskeligere gjennom loddtrekningen direkte fra løpet, men ikke umulig.

Vurdering: 

Gi deg selv muligheten til å oppleve Chicago og dette løpet – du vil ikke bli skuffet! Du må selvfølgelig ta høyde for lang reisetid og jetlag, og løpet starter tidlig – men det passer faktisk fint, da tidsforskjellen gjør at det likevel er naturlig å være tidlig oppe.  

Chicago
Chicago© All Over & Scanpix

New York

Årets siste major er også den største. Over 50 000 løpere og millioner av tilskuere, skaper det som i vår bok er verdens beste maratonløp. Ruten er ikke rask, og logistikken ikke optimal, men opplevelsen er suveren. Du kan kvalifisere deg på tid, eller kjøpe billett via en reisearrangør. 

Løype:

Hard. Løypeprofilen ser ikke så ille ut, men det går opp og ned hele tiden, ikke minst på grunn av broene. Og bakkene i Central Park på slutten føles ubarmhjertige. Men løypa er også fantastisk. Både å løpe blant skyskraperne på Manhattan og starten over Verrazano-Narrows Bridge med Manhattans skyline i det fjerne, er enestående løpeopplevelser. 

Logistikk:

Forferdelig. Man må dra ved 5-6-tiden om morgenen, og være i startområdet ved 7-tiden, før man må vente 2–4 sure timer i høstkulda før start. Målområdet er heller ikke en drøm, fordi man må gå uendelig langt for å finne bagasjen på grunn av de strenge sikkerhetskravene. 

Stemning:

Fantastisk. Det er helt utrolig hvor mange mennesker det er langs ruten, og amerikanerne er verdensmestre i å rope og heie fram hvem det måtte være. Så det er fullt trøkk det meste av veien. 

Tilgjengelighet: 

Ikke så verst.Kvalifikasjonskravene på tid er ganske harde, men reisearrangørene pleier å ha startnumre til det neste løpet inntil noen måneder i forkant. 

Vurdering: 

Denne medaljen bør bare være i samlingen. På godt og vondt et enestående løp, og byen New York trenger neppe noen nærmere presentasjon. Enkelte er ikke så begeistret for løpet på grunn av logistikken, men glemmer man ambisjoner om raske tider og heller fokuserer på atmosfæren, får man en unik opplevelse. 

New York
New York© All Over & Scanpix

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: