© Martin Paldan

McDougall - mannen bak natural running

Kombinasjonen av en evig skadet amerikaner og en fjern meksikansk indianerstamme var med på å skape interessen for en naturlig løpestil.

27. februar 2013

Naturlig løping er navnet på en ny løpetrend som bare blir større og større. Begrepet betyr at man skal finne tilbake til røttene. Med andre ord: Mindre sko, mer kropp. Tanken er blant annet å droppe de støtdempende løpeskoene og i stedet løpe barbeint eller med sko som gir minimal støtte.

Løpestilen er et annet avgjørende element. Her er tanken at man skal gå bort fra hællanding og legge seg til en mer naturlig løpestil der du lander foran på foten og i større grad lar kroppen ta seg av støtdempingen.

McDougall - Den amerikanske pioneren

En av pionerene innen natural running-bevegelsen er amerikaneren Christopher McDougall. Han slet i årevis med gjenstridige løpeskader. Men så oppdaget han en liten indianerstamme ved navn Tarahumara, som bodde i fjellene i Mexico, langt fra sivilsasjonen. De hadde ikke løpesko, men løp langt og lenge, helt uten noen form for støtte for føttene. McDougall tilegnet seg løpestilen og skrev boken "Født til å løpe", som siden har gått sin seiersgang over hele verden.

Aktiv Trening har intervjuet mannen bak boken "Født til å løpe". Logg inn og les hele intervjuet med Christopher McDougall.

Slik kommer du i gang Har du lyst til å prøve en naturlig løpestil, er det bare å sette i gang. Her får du tre gode råd om hvordan du kommer i gang:

1. Start forsiktig. Kroppen trenger tid til å omstille seg hvis du har løpt med løpesko hele livet. Gå derfor langsomt frem. Hvis ikke risikerer du skader med det samme.

2. Lær av andre. For å komme i gang på en sikker måte, kan du ta et kurs eller alliere deg med en som allerede behersker den naturlige løpestilen.

3. Vær tålmodig. Endring av løpestil krever lang og hard trening.

Se også vår løpeguide, der du kan komme i gang med naturlig løping på tolv uker

Last ned intervjuet med McDougall

Logg inn og les hele intervjuet med Christopher McDougall.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: