Mentaltips til de lange løpeturene

Den mentale utfordringen kan være like stor som den fysiske når du løper langt. Her er en håndfull tips du kan bruke når du egentlig ikke orker å løpe lenger.

15. september 2019 av Christian Thestrup

Det gjør vondt å løpe langt. Den mentale utfordringen er imidlertid større enn den fysiske, og så er den vanskeligere å trene. Mens trøttheten i beina kommer langsomt snikende, kan den mentale hammeren ramme motivasjonen og lysten til å fortsette som lyn fra klar himmel. Derfor har vi samlet noen tips du kan bruke når hodet prøver å overtale deg til å dra hjem.  

1. Del opp turen i etapper. Sett deg inn i ruten hjemmefra, og velg noen punkter som du fokuserer på et om gangen. Det kan være kulturelle bygninger, væskestopp, ditt neste gelinntak eller steder der venner og familie heier på deg. Det gjør turen mer overkommelig i forhold til bare å fokusere på målstreken. 

2. Tell opp og ned. I maratonløp er det mange løpere som bruker en strategi der de teller hvor mange kilometer de har løpt, men bare fram til halvmaratonmerket. Så begynner de å telle ned igjen. For det første kan det virke langt å telle til 42, for deg andre slipper du å telle forbi 30 kilometersmerket, der mange frykter å møte veggen. 

Les også: Visste du at kosttilskuddet BCAA gjør deg mentalt sterkere hvis du tar det før trening? Les er om BCAA her.


3. Gjør det fremmede gjenkjennelig. Du har garantert en rute du har løpt 100 ganger, og der du hele tiden vet nøyaktig hvor langt du har kommet.Forestill deg at du løper den ruten, mens du mentalt ser de velkjente stedene passere forbi. 

4.  La deg trekke av en medløper. Ikke bokstavelig, men lås deg fast i ryggen på en av de andre løperne og hold deres tempo. Det er en god måte å sette på autopiloten på og få vekk tankene, så lenge du ikke lar deg rive med i et tempo du ikke har krefter til. 

5. Hold hjernen i gang. Noen løser matteoppgaver, mens andre synger sanger - inne i hodet. Musikk eller lydbøker er også fantastiske til å få tiden til å gå når du er ute på langtur, så lag en spilleliste med den musikken som motiverer deg mest. Eller finn en spennende lydbok eller podkast som kan holde konsentrasjonen oppe. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: