Copenhagen Half Marathon

Copenhagen Half Marathon

© iStock

Ni ting du IKKE har tenkt på før mosjonsløpet

Ja ja, du vet jo at du skal trene deg godt opp til løpet. Men disse ni tingene, som du garantert ikke har tenkt på, er avgjørende for om du får en god løpeopplevelse. Her finner du sjekklisten.

10. mai 2017 av Lasse Lyhne

Årets store løpemål er rett rundt hjørnet. Du har trent godt og er i ditt livs form. Du har trappet ned. Testet klær og sko grundig. Planlagt hvordan du skal drikke underveis og brukt tid på å finne en gelé du vet magen tåler. Men det er fortsatt noen ting som kan gå galt. Her ser vi på de viktigste og viser hvordan du unngår feilene.

1. Hvil beina 

Når: 48 timer før

Det sier seg selv at du ikke skal trene hardt de siste par dagene før løpet, men tenk også på at hardt hagearbeid, flytting, store rydde­aksjoner hjemme eller en lang gåtur faktisk kan tære på kroppen. Ta det med ro – og ikke bare på løpefronten.

2. La være å fylle magen

Når: 24 timer før

Du har kanskje hørt om karbolading, men det er ingen grunn til å stappe i seg masse karbohydrater dagen før et løp. Spis et normalt måltid med magert kjøtt (kylling, fisk eller kalkun) og ris, pasta eller potet kvelden før. Spis en frokost med mye karbohydrater 3–4 timer før en halv- eller helmaraton. Løper du kortere distanser, trenger du ikke så stor frokost. Fulle karbohydratlagre vil faktisk gjøre deg tyngre.

3. Klipp neglene 

Når: 24 timer før

Lange tånegler kan være katastrofalt når du skal løpe langt. De kan bli trykket blå, og det er svært ubehagelig og kan koste deg neglen. Så husk å klippe neglene før den store dagen.

4. Sjekk løypa

Når: 18 timer før

Bruk litt tid på å sette deg inn i hvor traseen går. Det gir ro å vite hvor man skal løpe. Merk deg tøffe motbakker, skarpe svinger og andre krevende punkter, slik at du kan disponere kreftene.

5. Lad opp klokka 

Når: 12 timer før

Sett GPS-klokka og smarttelefonen på lading kvelden før løpet, slik at du ikke går tom for strøm underveis. Sett opp GPS-en slik at du får de opplysningene du trenger underveis. Vi foreslår at du holder øye med tid, puls og gjennomsnittsfart for hver runde, og i tillegg er det lurt å markere hver kilometer ved å trykke på en knapp for hvert kilometerskilt, framfor å la klokka selv markere hver kilometer du har tilbakelagt. Det gir et mer nøyaktig bilde av om du holder tempoet.

6. Ta med en pose

Når: 12 timer før

Selv om du har på deg klær som holder deg varm før start, må du ofte kaste dem fra deg lenge før startskuddet. For å slippe å bli stående i shorts og singlet og bli nedkjølt, kan du trekke en stor søppelsekk over hodet som en poncho (klipp hull til hodet). Den beskytter effektivt mot vind og regn. Kast sekken (i en søppelbøtte) rett før start.

7. Gå på do 

Når: 2 timer før

Ikke noe spolerer en løpetur mer enn et akutt behov for å gå på toalettet. Sørg derfor for å gjøre det i tide. Et par gode kopper kaffe et par timer før start og rikelig med vann pleier å hjelpe for de fleste. Vent så lenge du kan med å tisse ut det siste. Da unngår du at trangen melder seg underveis. 

8. Smør deg med vaselin 

Når: 1 time før

Salt, svette og hudflater som gnisser mot hverandre tusenvis av ganger, kan fort gi deg smertefulle gnag­sår mot slutten av løpet. Innsiden av lårene, armhulene og brystvortene (her er det friksjon fra T-skjorten som er problemet) er ekstra utsatt. Smører du deg med vaselin, demper det friksjonen og forebygger sår. Alternativet til vaselin er å bruke en tettsittende kort tights og en tettsittende T-skjorte.

9. Varm opp

Når: 45 minutter før

Spesielt på kortere distanser er det viktig å varme godt opp. Det forbereder musklene og kretsløpet og smører ledd og sener, slik at du løper mer effektivt. Jogg i 10–15 minutter, og kjør 2–3 korte tempodrag (50–100 meter) for å få litt fart på pulsen. Gjør eventuelt noen dynamiske strekkøvelser. 

Les også

Hvem liker du best å trene med?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: