Nikes Vapor Fly Elite bryter med gamle forestillinger om at en rask sko er en flat sko. Det er masse såle under skoen, og droppet fra hæl til forfot er ni mm. 

Nikes nye spacesko skal løpe maraton på under to timer

Godt en uge efter Adidas lancerede deres sko til maraton på under 2 timer, svarer Nike igen med deres bud på verdens hurtigste marathonsko. Den glæder vi os virkelig til at få fødderne i!

8. mars 2017

Forrige uke var det Adidas som fikk oppmerksomhet, da de i forbindelse med Tokyo Marathon lanserte sin Adizero Sub2. Skoen skal ifølge Adidas brukes til å bryte den magiske totimersgrensen på marton. 

Nå er det Nikes tur. Vapor Fly Elite er navnet på den noe spacede lyseblå fartsdjevelen som ble lansert tirsdag ettermiddag. 

More is more

Nike har kvittet seg med ideer om at en sko skal være så flat og lett som mulig for å være rask. I stedet er Vapor Fly Elite bygd ut fra en tankegang om at more is more, der skoens kraftige såle skal sende så mye energi tilbake som mulig og samtidig bidra til å holde beina friske - også etter 40 km (noen som sa Hoka?). 

Tykke såler

Nike har lagt 21 mm såle under forfoten og droppet fra hæl til forfot er på ni mm for å skåne akillessenene. Det er altså godt med såle på skoen - men den er fortsatt utrolig lett. Akkurat hvor lett framgår ikke ennå, men Nike har utviklet et nytt mellomsålemateriale, kalt Nike Zoom X, som ifølge dem er en av de letteste og mest responsive mellomsålene på markedet. 87 prosent av den energien som trykkes ned i sålen, skal komme tilbake. 

Fire prosent

Skoens lave vekt, den nye mellomsålen og en spesielt fjærende plate som ligger på langs av sålen, skal gjøre den fire prosent mer effektiv enn Nikes tidligere maratonracersko - Streak. Det er morsomt nok bare to prosentpoeng mer enn Adidas sin sko, og regner man det om til løpetid, blir det nok ikke noe problem å bryte de to timene. Nikes løper Eluid Kipchoge har den beste maratontiden på 2.03,05, og med den nye skoen burde han kunne løpe maraton på 1.58! Vi får se. Nike Vapor Fly Elite

Vapor Fly Elite blir lagd individuelt til hver enkelt løper, så det er nok ikke en sko vi andre får føttene i. Men det er også to modeller som er mer egnet for mosjonister på vei. De bygger på samme teknologi, og er på markedet i starten av juni.


Les også

Hvem liker du best å trene med?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: