Pass på telefonen i kulda

Har du også opplevd at mobilen slår seg av når det er bitende kaldt? Les hvorfor - og finn ut hva du aldri må gjøre hvis det skjer.

31. januar 2021


Hvis du har løpt eller syklet med telefonen om vinteren, har du kanskje opplevd at telefonen plutselig slår seg av selv om den er fullt oppladet. De fleste mobiltelefoner fungerer nemlig best ved temperaturer mellom 0 og 35 grader. Det skyldes at det finnes et lithiumbatteri inni telefonen, som fungerer ved at li-ioner suser fram og tilbake og lager strøm. Når telefonen, og særlig batteriet, blir kaldt, blir motstanden i batteriet større og det får ionene til å bevege seg langsommere. Til slutt slår telefonen seg av. 

LCD-skjermen på telefonen er heller ikke så glad i kulda. Det skyldes at den inneholder flytende krystaller som finner sammen for å danne riktig bilde på skjermen. Men når telefonen blir kald, kan krystallene klumpe seg sammen i bobler slik at skjermen ikke lenger reagerer på berøringen. 

Hvis du skal ut i bitende kulde med telefonen, er det derfor lurt å pakke den inn slik at den ikke blir for kald. Og hvis den likevel slår seg av, er det spesielt en ting du må være oppmerksom på. Når du kommer hjem, bør du la telefonen ligge i 10-15 minutter til den har fått varmen igjen. Du må ikke prøve å slå den på med en gang eller legge den kalde telefonen til lading. I verste fall kan det nemlig få telefonen til å kortslutte, fordi det skapes krystaller i batteriet. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: