Mann som løper i fjellet

Temperaturene i mai kan ligge på over 20 grader i sola. Samtidig er UV-nivået skyhøyt oppe i fjellet, og løperne har derfor på rikelige mengder solkrem.

© EverestMarathon.com

Så høyt er verdens høyeste maraton

Med start i Mount Everests Base Camp 5356 meter over havet er Tenzing Hillary Everest Marathon et løp som krever mye mer enn «bare» å kunne løpe 42,2 kilometer.

9. august 2019 av Redaktionen

Verdens høyeste maraton

Hvis du leter etter en maratonopplevelse som kombinerer spektakulær utsikt med en svært krevende terrengløype og ekstremt tynn luft, er Tenzing Hillary Everest Marathon kanskje løpet for deg. 

I mai hvert år begir et par hundre løpere seg i kast med enten halvmaraton, maraton eller et ultraløp på 60 km midt i Mount Everests spektakulære landskap.

Løpet er blitt avviklet 29. mai hvert år siden 2003, da det første løpet fungerte som et 50-årsjubileum for Tenzing Norgay og sir Edmund Hillarys historiske første bestigning av verdens høyeste fjell. Alle de tre løpsdistansene starter på 5356 meters høyde i Base Camp ved foten av Mount Everest. 

Derfra går turen i motsatt retning av den ruta Hillary og Norgay gikk i 1953, da de bega seg ut på ekspedisjonen mot toppen. Den utfordrende ruta går nedover mot mål, som ligger i byen Namche Bazar på 3440 meters høyde.

Lokale setter rekord

Vinneren av maratonløpet i fjor var nepalske Suman Kulung, som gjennomførte løpet på 3.43,57 timer. Den raskeste kvinnen var Nirkala Rai, også hun fra Nepal, som løp på 4.51,33 timer. 

For flesteparten av deltakerne krever det riktignok mye lenger tid å komme gjennom, og det er slett ikke unormalt å bruke 10–12 timer på å gjennomføre de 42,2 kilometerne. 

Til nå har ingen ikke-lokale løpere vært i nærheten av å vinne løpet. Løpet samler inn penger for å støtte lokale løpere, slik at de får økonomisk mulighet til å delta i fjelløp andre steder.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: