Mann som løper i fjellet

Temperaturene i mai kan ligge på over 20 grader i sola. Samtidig er UV-nivået skyhøyt oppe i fjellet, og løperne har derfor på rikelige mengder solkrem.

© EverestMarathon.com

Så høyt er verdens høyeste maraton

Med start i Mount Everests Base Camp 5356 meter over havet er Tenzing Hillary Everest Marathon et løp som krever mye mer enn «bare» å kunne løpe 42,2 kilometer.

9. august 2018 av Redaksjonen

Verdens høyeste maraton

Hvis du leter etter en maratonopplevelse som kombinerer spektakulær utsikt med en svært krevende terrengløype og ekstremt tynn luft, er Tenzing Hillary Everest Marathon kanskje løpet for deg. 

I mai hvert år begir et par hundre løpere seg i kast med enten halvmaraton, maraton eller et ultraløp på 60 km midt i Mount Everests spektakulære landskap.

Løpet er blitt avviklet 29. mai hvert år siden 2003, da det første løpet fungerte som et 50-årsjubileum for Tenzing Norgay og sir Edmund Hillarys historiske første bestigning av verdens høyeste fjell. Alle de tre løpsdistansene starter på 5356 meters høyde i Base Camp ved foten av Mount Everest. 

Derfra går turen i motsatt retning av den ruta Hillary og Norgay gikk i 1953, da de bega seg ut på ekspedisjonen mot toppen. Den utfordrende ruta går nedover mot mål, som ligger i byen Namche Bazar på 3440 meters høyde.

Lokale setter rekord

Vinneren av maratonløpet i fjor var nepalske Suman Kulung, som gjennomførte løpet på 3.43,57 timer. Den raskeste kvinnen var Nirkala Rai, også hun fra Nepal, som løp på 4.51,33 timer. 

For flesteparten av deltakerne krever det riktignok mye lenger tid å komme gjennom, og det er slett ikke unormalt å bruke 10–12 timer på å gjennomføre de 42,2 kilometerne. 

Til nå har ingen ikke-lokale løpere vært i nærheten av å vinne løpet. Løpet samler inn penger for å støtte lokale løpere, slik at de får økonomisk mulighet til å delta i fjelløp andre steder.

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: