mann som løper i skogen

Ut i det grønne: Så lett kommer du i gang med terrengløping

Terrengløping blir stadig mer populært. Her får du fem gode tips om hvordan du kommer i gang med løping i skog og mark.

1. oktober 2014 av Martin Kreutzer

Terrengløping er populært som aldri før. Treningsformen foregår på stier i skogen og alle former for utmark. Her er fem gode tips for deg som har lyst til å prøve løping der det ikke er asfalt.

5 tips til å komme i gang med terrengløping

1. På med klærne og kom deg av gårde
Ikke bry deg om at du ikke har det nyeste terrengutstyret liggende. Det er slett ikke nødvendig å kjøpe en masse høyteknologisk ræl for å komme i gang. Vanlige løpeklær er mer enn nok for å løpe i terrenget, og du kan alltids oppgradere hvis du blir bitt av basillen. Men la de aller tynneste og skjøreste plaggene ligge igjen hjemme.

Terrengløping er røft og gjørmete, og klærne kan fort bli revet opp av busker og trær. Robuste plagg er det som gjelder.

2. Velg en trygg trasé
Det kan være fristende å søke seg ut i de villeste områdene helt fra start, men husk sikkerheten. Mer enn én løper har forvillet seg inn i ukjent terreng, og turen har blitt mye lengre og mer krevende enn planlagt. Spesielt hvis det er så som så med både form og orienteringsevne, er det lurt å legge de første turene til et geografisk avgrenset område som du kjenner relativt godt.

Og skogen behøver ikke å være så stor for å by på inspirerende terrengløping. Har du et lite naturområde i nærheten, er det et fint sted å starte. Med litt kreativitet kan du sette sammen en fin rute som du kan bruke flere ganger.

3. Kjøp et orienteringskart
Det er ikke sikkert at du får bruk for det, men et kart kan være en fin start hvis du ikke kjenner området så godt. Du kan ikke regne med at mobilen alltid har dekning i skogen, og et orienteringskart er fint å ha i bakhånd. Da kan du fort sjekke både høydemetere og avstander. Og kartet gir deg unik mulighet til å utforske terrenget.

Terrengløping er fantastisk – hvis du har riktig sko. Få de beste tipsene fra våre eksperter her, så får du en fantastisk løpetur i naturen.


4. Finn en løpepartner
En treningspartner er alltid en god ting. Og det gjelder spesielt ute i terrenget, der den sosiale dimensjonen spiller en rolle. Med en partner har du en å dele opplevelsene med, og det gjør også treningen mer utfordrende. Dere kan konkurrere om å komme først til toppen av en bratt bakke og bytte på å ta ledelsen og velge morsomme, utfordrende traseer.

Samtidig er det mye lettere å unngå å løpe seg bort når man er flere sammen, og det blir også mer naturlig å ta bilen til nye spennende naturområder, eller kanskje delta i et terrengløp.

5. Suppler terrengturene
Bor du i by, har du kanskje begrensede muligheter til å løpe i terrenget mange ganger i uken. Og én enkelt tur i uken er for lite til å komme i virkelig god form. Du kan kompensere for de manglende skogsturene ved å legge inn hverdagstrening som utfyller terrengløpingen. Jo bedre form du er i, desto mer vil du få ut av løpeturene i naturen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: