Mann i startblokka
© iStock

Så rask blir du av et vekttap

Du er sikkert klar over at et vekttap øker løpehastigheten. Men vet du egentlig hvor mye raskere du blir? Det har greske forskere undersøkt, og her er deres overraskende resultater.

20. februar 2019 av Redaktionen

Hvor MYE raskere blir du av å gå ned i vekt?

Vi løper fortere hvis vi går ned i vekt. Det er allment kjent. Men hvor mye fortere løper vi? Det har greske forskere undersøkt ved å sende en gjeng løpere i laboratoriet, og svaret er faktisk ganske mye. Løperne ble 1,4 prosent raskere (cirka 3 sekunder per km) for hvert kg vekten ble redusert. Det betyr altså at et vekttap på 5 kg i teorien kan gjøre deg to og et halvt minutt raskere på en 10-kilometer. At det er «i teorien» er et viktig poeng her, for i laboratoriet ble vekten redusert uten tap av muskelmasse. Det er veldig vanskelig å gjøre det i praksis, for når du slanker deg mister du ofte både væske, glykogen og muskler, som alle har positiv påvirkning på prestasjonen.

Her kan regne ut hvor rask du blir til å løpe ved å gå ned et par kilo. 

I motsetning til tidligere studier, der man har forsynt løperne med vektlodd og dermed målt effektene av å legge på seg, reduserte forskerne i dette tilfellet løpernes vekt med et avansert beltesystem. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: