Sunnere kretsløp, sterkere skjelett, mindre stress og bedre humør er noen av de mange fordelene du kan oppnå i løpeskoene.
Sunnere kretsløp, sterkere skjelett, mindre stress og bedre humør er noen av de mange fordelene du kan oppnå i løpeskoene. © istock

Så sunt er det på løpe

Det skal bare litt løping til hver uke for å redusere risikoen for tidlig død.

2. mars 2020 av Redaktionen

Løp litt for å leve lenger

Løpere lever lenger, og det gjelder ikke bare superivrige løpeentusiaster som utnytter enhver ledige mulighet til å ta seg en løpetur. Så lite som én løpetur i uka kan være nok til at man utnytter de positive effektene. Det har forskere kommet fram til etter å ha analysert 14 forskjellige vitenskapelige studier om sammenhengen mellom løping og dødsfall av ulike årsaker. 

Til sammen hadde studiene mer enn 230 000 deltakere, som ble fulgt mellom 5½ og 35 år. Forskerne fant ut at løperne hadde 27 prosent lavere risiko for tidlig død enn ikke-løpere. Den reduserte risikoen gjaldt for løpere på alle nivåer – selv dem som bare løp én løpetur i uka, løp til sammen 50 minutter i uka eller ikke løp fortere enn rundt 8 km/t. Når det handlet om å redusere risikoen for tidlig død, ser det ifølge studien ikke ut til å være noen vesentlig fordel å løpe mer. 

Dette er gode nyheter for personer som har begrenset med tid til trening. Men det bør ikke avskrekke dem som liker å løpe lenger og oftere. Vi fant ut at også betydelig mer løping, for eksempel hver dag eller fire timer i uka, er veldig bra for helsa, understreker en av forskerne bak studien, Željko Pedišić fra Victoria University i Melbourne. FNs helseorganisasjon WHO anbefaler 150 minutters fysisk aktivitet i uka ved moderat intensitet eller 75 minutter ved høy intensitet. 

Store gevinster

Den nye studien viste at løpere hadde:

27 % lavere risiko for tidlig død sammenlignet med personer som ikke løp.

30 % lavere risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer

23 % lavere risiko for å dø av kreft.


Kilde: British Journal of Sports Medicine

Les også

Hvilket helseråd synes du er vanskeligst å følge?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: