Mand løber på strand sommer sol himmel fart grøn t shirt aktiv
Sandtrening Du får bedre teknikk, sterkere løpemuskulatur, bedre kondisjon og færre skader.

Sandtrening

Den løse sanden er et fantastisk treningsredskap som gjør deg sterkere og raskere, samtidig som du reduserer skaderiskoen.

16. mai 2019

Sandtrening er glimrende styrketrening for løpemuskulaturen. En periode med strandtrening bygger opp et fysisk overskudd i mange muskler som ikke stimuleres av vanlig løpetrening. I tillegg blir de primære løpemusklene i ben og rumpe vesentlig sterkere. Når du senere løper på asfalt, vil du oppdage at hele løpebevegelsen har endret karakter, og at du har fått en mer dynamisk og eksplosiv løpestil med mer kraft i frasparket, lengre svevefase og høyere fart.

Også kalorimessig kan du se frem til å høste fruktene av å løpe på sand. Det ekstra muskelarbeidet som det myke underlaget tvinger deg til å utføre, gjør at du bruker voldsomt mye energi. Resultatet er at du lett forbrenner 10–20 prosent flere kalorier ved å slite deg frem i sanden enn når du løper på et fast underlag som asfalt.

Mage/rygg. Når sanden gir etter under føttene for hvert fraspark, utsetter du også kjernemusklene for hardt arbeid. De skal dels holde kroppen stabil under den ujevne løpingen, men de skal også bidra med å trekke bena fri fra underlaget på en dynamisk måte. Gevinsten når du igjen løper på asfalt, er en sterk kroppskjerne og spenstige hoftebøyere som holder deg rank og gir dynamiske og effektive løpeskritt, også når du begynner å bli sliten.

Setemuskler. De store setemusklene må levere stor kraft hver gang du sparker fra, og du skal ikke trene lenge i løs sand før setemusklene blir vesentlig sterkere. På asfalt er gevinsten et mer kraftfullt fraspark som igjen betyr at du får en lengre svevefase og løper fortere, særlig når du skal akselerere eller holde et høyt tempo i motbakkene.

Lårenes baksider. For siden av lårene er gjerne sterke hos løpere. Baksiden er ofte svakere, og ubalansen øker skaderisikoen. Når du løper i sand, må lårenes baksider jobbe hardt for å løfte foten fra bakken. Det styrker musklene, reduserer skaderisikoen og gir mer spenst i frasparket.

Ankler. Det løse underlaget stiller høye krav til styrken i føtter og ankler, som raskt blir mye sterkere. Sterke ankler og føtter betyr at en eventuell overpronasjon og de plagene som følger, blir mindre uttalt. Samtidig reduseres faren for å vrikke foten. I tillegg blir føtter og ankler mer spenstige, noe som gjør at de leverer mer kraft til frasparket, og dermed løper du fortere.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: