Rare bieffekter av løping
Rare bieffekter av løping

Kroppen reagerer noen ganger på merkelige måter under og etter løping

© iStockphoto

Seks rare ting som skjer med kroppen din når du løper

Løping setter i gang fettforbrenningen, øker oksygenopptaket og styrker kretsløpet, men løpeturene gir også noen merkelige bieffekter.

12. november 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

1. Hoste

Det er helt normalt å hoste i noen minutter av og på når treningen er overstått. Det kalles anstrengelsesutløst bronkiespasme, og skyldes tap av varme og fuktighet fra lungene under fysisk arbeid. 

2. Metallsmak

Hvis du merker en metallsmak midt under bakkespurten, så skyldes det at slimhinnene i luftveiene tørker ut og det oppstår rifter som fylles med blod. Det er helt ufarlig. 

3. Rennende nese

Slimhinnene tørkes ut av vind og vær når du trener, og kroppens motsvar er å skille ut større mengder snørr og tårer (exercise-induced rhinitis). Slimhinnene er første skanse i immunforsvaret, og de fungerer bare når de er fuktige. 

4. Akutt toalettrang

Dårlig mage er utbredt blant løpere. De mange ristebevegelsene spiller tilsynelatende en avgjørende rolle, fordi problemet ikke på langt nær er så utbredt blant for eksempel sykkelmosjonister. Et fiberrikt og fettfattig kosthold, samt rikelig med væske, kan gjøre at det ikke hoper seg opp avføring i tykktarmen. 

5. Voldsom kløe

Det kan være snakk om vanlig tørr hud eller kroppens naturlige reaksjon på at kapillærene utvider seg og stimulerer de nærliggende nervene. Men man kan også få elveblest med utslett og kløe av å drive med mosjon. Her kan antihistaminer noen ganger hjelpe. 

6. Hjernetåke

Du avslutter treningen, men har glemt hvor du la husnøkkelen. Lettere forvirring og desorientering er normalt når du har drevet langvarig, hard trening. Det skyldes at hjernen mangler glykogen. Løsningen er enkel: innta karbohydrater med en gang. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: