Sett lys på armer, bein og føtter. Lys som beveger seg fanger oppmerksomheten raskere enn lys som står stille. 

Seks tips for å bli sett i mørket

Mørket har senket seg over landet, og hvis du løper er det viktig at du sørger for å bli sett. Det er ikke så vanskelig, men det krever mer enn en lys jakke og en liten led-lykt. Her er de seks viktigste tipsene for å bli sett i mørket.

7. november 2018 av Lasse Lyhne

Mørket er over oss. Fra november til mars skal du ikke langt ut på ettermiddagen før kveldsmørket senker seg. Hvis det i tillegg er overskyet og fuktig i lufta - og det skjer ofte - blir synligheten enda dårligere. Slik sørger du for å bli sett når du løper i vintermørket. 

Jakke i lyse farger

En lys jakke - gjerne fluoriscerende - skaper en kontrast til mørket og er mye lettere å se enn en mørk jakke. Undersøkelser viser at grønn og gul er de fargene vi fanger opp lettest, så gå for dem. 

Reflekser

Reflekser er uunnværlige når du ferdes i mørket. Skaff deg en CE-merket refleks, det betyr at den er godkjent og fungerer etter standardene. Du bør ha reflekser på ryggen og magen - i bilistenes øyehøyde - men det er også lurt med reflekser på hanskene og lua. Når du løper på¨en våt vei med masse refleksjoner fra butikker, trafikklys og biler, er det enklere å se en refleks som beveger seg. 

Aktiv synlighet

Selv om det er bra med reflekser, virker de bare når de får lys på seg. Derfor bør du også ha minst et aktivt lys i form av en lykt. Lykta bør festes på høyre arm (hvis du løper mot trafikken) eller høyre bein (eller begge), for da er det enklere for bilistene å se lykta som beveger seg. Lykta bør også blinke slik at den skiller seg ut. 

Bli sett i mørket med vår store vinterpakke til KUN 69,50 kr. Les mer her.

360-graders synlighet

Billyse treffer deg fra mange ulike vinkler. Det er derfor viktig at du er synlig fra alle disse vinklene, så bruk reflekser og lykter som kan ses fra alle sider. Lykter som bare består av en enkelt LED-pære vil bare være synlige i et smalt felt, så gå for LED-bånd der hele båndet lyser eller kubeformede lykter som sprer lyset mer. 

Hodelykt

 er vanskelig å unnvære en kraftig hodelykt hvis du løper mye på landeveien eller på uopplyste stier. Men den har også et par ulemper. For det første kan den blende møtende bilister og dermed forhindre at de ser deg, for det andre lyser den som regel i en smal kjegle foran deg. Det hemmer ditt perifere syn og gir deg følelsen av å løpe i en tunnel. 

Blått lys bedre enn rødt

Fotoreseptorene i øynene våre fanger best opp blått, grønt og gult lys. (Trafikklysets grønne farge utgjør den optimale blandingen av de fargene.). Det er derfor lurt å velge en lykt som lyser i en av disse tre fargene, framfor den tradisjonelle røde lykta. De tre fargene skiller seg også mer ut på en trafikkert vei med mange røde lys fra lyssignaler, baklykter, bremselys osv. 


Bli sett i mørket for kun 69,50 kr!

Aktiv Trening har satt sammen en pakke så du blir sett i mørket - og holder varmen samtidig. Pakken består av en løpelue, en hals, hansker - alle deler med reflekser - samt et LED-armbånd og en LED-lykt som kan festes bak på skoen. Og LED-lysene er selvsagt blå, som er den fargen ekspertene anbefaler for å bli sett i mørket.  Lige Akkurat nå får du hele pakken sammen med to numre av Aktiv Trening  KUN 69,50 kr. (+ 29,50 kr. i porto). Tilbudet gjelder så lenge lageret rekker. Les mer her.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: