Tatoveringer
Tatoveringer

Hud som er dekket av blekk, gir midre mengder svette og mer salt. Det må imidlertid mye til før det har noen betydning. 

© iStockphoto

Skader tatoveringer løpingen din?

Både svetteproduksjon og saltbalansen endres i tatovert hud, viser ny forskning. Har det betydning for treningen din?

18. april 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Ny amerikansk forskning viser at tatovert hud produserer mindre svette, men mer salt enn ikke-tatovert hud. 

I teorioen er det en dårlig kombo hvis man løper langt i varme omgivelser, fordi det lettere kan føre til at man blir overopphetet og kommer i saltunderskudd for eksempel under et maratonløp. Men med mindre du har heldekkende tatoveringer overalt, så er det umiddelbart ikke grunn til bekymring. 

I studien målte forskerne hvordan og hvor mye en gruppe tatoverte personer svettet på den delen av huden som var dekket av blekk, og tilsvarende på resten av huden. Forskerne fikk huden til å svette ved å påføre stoffet pilocarpin. 

Resultatet viste at personene i snitt svettet virka halvparten så mye på den tatoverte huden som på den ikke-tatoverte huden. Derimot var saltkonsentrasjonen virka 1,7 ganger høyere fra den tatoverte huden. 


Tatovert på over 50 prosent av kroppen

Næste skridt for forskerne er at undersøge om kroppen reagerer på samme måde, når sveden fremkommer som følge af fysisk aktivitet og ikke – som i forsøget – pga. en påsmurt substans.

Neste skritt for forskerne er å undersøke om kroppen reagerer på samme måte når svetten kommer som følge av fysisk aktivitet og ikke - som i forsøket - på grunn av en påsmurt substans. 

Men selv om det er tilfellet, er det sannsynlig at kroppen til en viss grad kan kompensere ved å avgi mer svette fra ikke-tatoverte deler av kroppen. 

I følge hudlegen og maratonløperen Robin Travers, som Runner’s World har snakket med, får tatoveringene sannsynligvis først en effekt på reguleringen av kroppstemperaturen, hvis du er dekket av blekk på mer enn halvparten av huden på kroppen din. 

Kilde: Medicine & Science in Sports & Exercise

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: