Kvinne som løper utendørs
© iStock

Slik blir du mer energieffektiv

Du kan forbedre løbeøkonomien år etter år, også etter at du har nådd en alder da kondisjonen ikke lenger utvikles. Forbedring av løpeøkonomien gjør at man kan sette personlige rekorder opp i 40-årene og løpe fra sine 20 år yngre jeg.

6. januar 2020 av Lasse Lyhne

Sådan blir du energiøkonomisk 

Når du løper mye blir du mer energiøkonomisk. Erfarne løpere har i gjennomsnitt en mye bedre løpeøkonomi enn nybegynnere, og det er en direkte og positiv sammenheng mellom løpemengde gjennom livet og løpeøkonomi. 

Forskerne kan ikke si nøyaktig hvorfor det forholder seg slik, men antagelsen er at det skjer en tilpasning til løpebevegelsen alle steder i kroppen. 

Bevegelsesmønsteret blir mer effektivt, slik at du ikke bruker krefter på å stramme musklene på feil steder. Musklene utvikler flere kapillærer (små blodårer), slik at de kan ta opp mer oksygen, og du blir mer stabil i riktige sener og muskler. 

Tidligere har man ment at det var viktig å løpe så mye som mulig i konkurransefart for å få best mulig løpeøkonomi i den farten man holder i løp. 

Men den antagelsen støttes ikke av forskning, og i stedet later det til at det er mengden og ikke farten som er avgjørende.

Hvordan: Det krever selvsagt tålmodighet å forbedre løpeøkonomien ved å løpe flere kilometer. Treningsmengden bør bygges rolig opp ved å øke med 3–5 km i uka til du når så høyt et nivå som mulig.

Tre tips til å løpe flere kilometer

  1. Løp lenger når du varmer opp og jogger ned før og etter intervaller og tempo. Er du vant til å løpe 1–2 km før og etter tempoturene, så øk til 3, 4 eller 5 km.
  2. Jogg i pausene mellom intervallene. Løper du for eksempel 5 x 1000 meters intervaller, så jogg 500 meter helt rolig i pausene i stedet for å stå i ro.
  3. Venn deg til å løpe hver dag. I starten holder det med 1–2 rolige kilometer, men gradvis kan du øke til du når 8–10 rolige kilometer hver dag.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: