Menn og kvinner i arbeidsklær gjør seg klare til løping


© iStock

Slik blir løpeturen til jobben morsommere

Ta på deg løpeskoene og slipp bilkøer, forsinkede tog og overfylte busser. Bruk den kjedelige transporttiden til eller fra jobb til å få masse mosjon, dagslys og energi – ikke minst i de mørke vintermånedene.

23. oktober 2017 av Hans W. Gottlieb

Gjør reisetiden til treningstid

Løp til jobben, så får du både gratis mosjon og overskudd til vintermånedene:

7 fordeler ved å løpe til og fra jobb

  • Du møter opplagt på jobben – eller er pigg når du kommer hjem.

  • Du får super kondisjons­trening.

  • Du sparer penger til transport og unngår trafikk­stress.

  • Du forbrenner massevis av kalorier.

  • Du får en solid dose energigivende dagslys i vinterhalvåret.

  • Du får regelmessighet inn i treningen. 

  • Du sparer mye tid ved å kombinere transport og trening.
Menn og kvinner i arbeidsklær løper over mål på løpebanen.
For langt eller for kort?

Det er ingen grunn til å gi opp selv om du bor langt unna jobben. Du kan for eksempel ta offentlig transport et stykke av veien. Bor du veldig nær arbeidsstedet, kan du legge til noen ekstra kilometer ved å løpe en omvei. 

© iStock

Slik gjør du pendler-løpingen morsommere

Få orden på logistikken

Det krever litt planlegging å få treningslivet til å gli friksjonsfritt, slik at du unngår at sykkelen havarerer eller at du mangler dusjmuligheter og rene klær. Det hele blir enklere hvis du planlegger faste dager der du løper og/eller sykler, slik at du ikke må starte forfra hver uke. Sørg for å ha ett til to klesskift + et par sko og sjampo, deo, m.m. liggende på jobben, så har du det alltid for hånda. Hvis du ikke kan dusje på arbeidsplassen, kan du løpe hjem fra jobb.

Velg natur

Hvis det er mulig, så velg en grønn rute. Da får du en avstressende naturopplevelse, og leddene belastes mindre enn på hard asfalt. Det kan gjøre turen litt lenger, men er verdt det for å forebygge skader. I naturen behøver du heller ikke vente på rødt i lyskryssene eller løpe ut i veien for å tråkle deg forbi tvillingbarnevogner.

Legg inn intervaller

Når du har kommet godt i gang som jobbløper, kan du legge inn intervaller på noen av turene for å gi kondisjonen et løft og skape variasjon. Du kan for eksempel kjøre 3 x 3 minutter underveis der du løper i et tempo rett under melkesyre­terskelen. 

Finn en å løpe med

Hvem vet, kanskje har en kollega eller en nabo lyst til å følge deg litt på veien til eller fra jobb? Det kan være vanskelig å få avgangstid og endestasjon til å passe, men hvis det er mulig å få til, vil en løpepartner gjøre mye for formen. 

Sett deg et mål

For å holde motivasjonen oppe i lang tid er det lurt å sette seg et mål. Det bør være litt mer ambisiøst enn å være aktiv fra A til B. Du kan for eksempel sette som mål at du vil ned i vekt eller trene deg opp til å gjennomføre et løp. Jobbløping kan med fordel være kjernen i et treningsprogram mot en halv eller hel maraton.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: