Løper i røde løpesko
© Thomas Dahl

Slik forbedrer du teknikken

Drømmer du om å løpe raskere eller lenger? Da kan det være lurt å sjekke løpeteknikken. Her er seks tips til å forbedre den.

16. oktober 2018 av Lasse Lyhne & Christian Neergaard

Derfor bør du forbedre løpeteknikken

En god løpeteknikk fører til:

 • Færre skader
 • Mindre ømhet
 • Høyere fart
 • Mer effektiv løping
 • Flottere stil

Seks tips til å forbedre løpeteknikken:

I tillegg til å jobbe helt konkret med de tekniske utfordringene og svakhetene du har, kan du gjøre en rekke småjusteringer for å løpe mer effektivt.

Løp mye

Jo mer du løper, desto bedre blir du. Du kan perfeksjonere et bestemt bevegelsesmønster ved å trene på det – det er grunnen til at tennisspillere slår tusenvis av forehandslag. Jo flere kilometer du får i beina, desto mer økonomisk og effektivt vil du løpe.

Løp variert

Hvis du bare løper i ett bestemt tempo, gror kroppen og hele bevegelsesmønsteret fast i det tempoet. Sørg for å variere farten i løpet av uka, og løp både korte, raske turer og lange rolige. Det vil også øke kondisjonen og utholdenheten.

Løp i terreng

Løping i ulendt terreng med røtter, knauser og gjørme gjør underverker for løpestilen. Det utfordrende, glatte underlaget vil automatisk få deg til å spenne kjernemusklene, løpe med kortere steg og ha foten i bakken bare et øyeblikk. Tving deg til å løpe med høy fart gjennom de mest tekniske partiene. Det vil skjerpe teknikken ytterligere.

Tren styrke 

Dårlig løpestil henger ofte sammen med svake muskler i mage, rygg, hofter og bakside lår. Du kan styrke dem med gode helkroppsøvelser som planke, sideplanke, utfall, knebøy og markløft. Du kan også styrke overkroppen med øvelser som kroppshevinger og armhevinger. Tren styrke 2–3 ganger i uka, eventuelt etter en løpetur.

Spurt

Når du trener intervaller og spurter, løper du som regel mer effektivt enn ved rolig løping. Du strammer magen godt, lener deg framover, bruker armene og tar lynraske skritt der du lander på forfoten. Du behøver ikke å trene slik så ofte, men 4–6 spurter à 20–30 sekunder 1–2 ganger i uka i forbindelse med eller etter en lengre løpetur er bra.

Tenk deg om

 • Det krever fokus å forbedre løpeteknikken, så tenk deg om når du løper, og analyser deg selv innimellom ved å sjekke følgende:
 • Slapper du av i hender og skuldrer? Knytt hendene hardt, og slapp deretter av. Det løser opp i eventuelle spenninger.
 • Er skuldrene lave? Trekk dem helt opp til ørene, og slapp deretter av. Det løser også opp mikrospenninger som du ellers ikke legger merke til.
 • Legg merke til hvordan du bruker armene. Fører du dem langs kroppen, og er albuene bøyd cirka 90 grader?
 • Løper du med rank holdning og skyver bekkenet litt fram?
 • Er du stabil i kjernemusklene? Stram magen og ryggen litt, slik at hoftene beveger seg stabilt uten å vrikke.
 • Tenk på stegene. Er de passe lange, og lander du med lett bøyde knær?
 • Lander du omtrent midt på foten, og er foten kort tid i bakken?
 • Puster du rolig, dypt og rytmisk, og gjennom både nese og munn? 

Stor vinterpakke til deg

Hold varmen og bli sett i mørket for KUN 69,50 kr. Akkurat nå får du en løpelue, hansker, en hals, LED-armbånd og LED-lys til skoen + 2 utgaver av Aktiv Trening til en vanvittig pris. Du får hele pakken med 5 deler og 2 numre av Aktiv Trening for KUN 69,50 kr. (+ 29,50 kr. i porto). Tilbudet gjelder så lenge lageret rekker. Her kan du lese mye mer. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: