En gruppe løpere løper i skogen om vinteren
© iStock

Slik løper du deg best gjennom vinteren

Det kan være vanskelig å komme seg ut på løpetur når det er kaldt og mørkt ute. Med denne kunnskapen kan du imidlertid gjøre vinterløping til en mye morsommere opplevelse.

1. desember 2019 av Lasse Lyhne

10 fakta om vinterløping

Så er den her igjen. Med snøslaps, kulde og mørke. Det er litt mer krevende og ikke alltid så moro å være løper om vinteren, men hvis du klarer å holde på de gode treningsrutinene og justere litt på treningen, klærne og løpestilen, kan vinterløping være en fantastisk opplevelse som gir deg et realt energikick i en mørk og tung årstid. Her er 10 ting du bør vite om vinterløping.

1. Du løper fortere om vinteren

Selv om det kanskje er mer behagelig å løpe på en varm sommerdag, løper du faktisk fortere i kaldere vær. Undersøkelser har vist at for maratonløpere på toppnivå er den optimale temperaturen 4–6 grader. For oss andre er den kanskje litt høyere, men uansett løper vi fortere når det er kaldt! Varme blir fort en begrensende faktor, og jo kaldere det er (til en viss grense), desto mindre energi behøver vi å bruke for å kvitte oss med overskuddsvarmen. 

2. …Og du løper saktere om vinteren

Når vinteren viser tenner for alvor med tosifrede minusgrader, går det ut over farten. Da må vi bruke mer energi på å holde kroppen varm. Lufta blir faktisk også tettere når det er veldig kaldt, og du må bruke mer energi på å bryte den. I tillegg er det et praktisk aspekt: Du klarer rett og slett ikke å løpe like fort i tjukk tights, jakke, lue og vanter som du kan i shorts og singlet. 

3. Kle på deg mindre

Du produserer mye varme når du løper, så la være å ta på deg for mye tøy. En huskeregel er at du bør kle deg som om det var 5–10 grader varmere enn det faktisk er. Er det 0 grader, kler du deg altså som om du skal være ute i 5–10 plussgrader. 

4. Du forbedrer løpeteknikken om vinteren

Mange kvier seg for å løpe om vinteren når det er isete og glatt, og du er selvfølgelig mer utsatt for å vrikke foten eller gå over ende. Men nettopp derfor er snø og is bra for å trene løpestilen. Det glatte, ujevne underlaget stiller en rekke krav til måten å løpe på, slik at du utvikler løpeteknikken og blir en mer dynamisk og effektiv løper.

Kvinne løper i snøen, vinterløping

Tips! For å unngå å skli fører du beinet aktivt opp fra bakken i stedet for å sparke bakover. Det gjør at du løper mer effektivt fordi du tar lengre og mer kraftfulle steg.

© iStock

5. Alt er bedre enn ingenting

Hvis du ikke orker å følge et treningsregime, så husk at litt er bedre enn ingenting. Du kan redusere treningsmengden med 70 prosent i et par uker uten at det går nevne­verdig ut over formen. Tenk for eksempel at du bare skal løpe 2 kilometer. Når du først er i gang, får du sikkert lyst til å ta en litt lengre tur.

6. Skoene blir hardere om vinteren

Det støtdempende skummet i skoene blir som regel hardere og mindre effektivt når det er kaldt. Sørg for å oppbevare skoene innendørs, og pass på at du ikke blir stående for lenge i snøen før du kommer deg av gårde.  

7. Du blir fortere dehydrert om vinteren

Mange drikker for lite (vann) om vinteren. Kulda gjør at du ikke føler deg tørst, og samtidig sørger lave temperaturer og lav luftfuktighet for at du mister mer væske gjennom utånding når du løper. Dessuten fordamper svetten fortere fra kroppen, og derfor føler vi ikke at vi mister så mye væske. Det gjør at de fleste løpere ikke drikker nok. Derfor er det en god idé å sette væskeinntaket litt i system om vinteren. Drikk for eksempel 1,5 liter vann i løpet av dagen + te og kaffe, og venn deg til å drikke 0,75–1 liter rett etter løpeturene.

Mann og kvinne tøyer ut, vinterløping

Visste du? Det ujevne underlaget gjør anklene mer stabile. Du blir spenstigere fordi du mister mindre kraft i de myke leddene.

© iStock

8. Skaderisikoen øker om vinteren

Kalde ledd, sener og muskler blir lettere skadet enn varme. Pass derfor på å holde knær og legger varme, og varm godt opp i 10–20 minutter før du begynner å sette opp farten. Er det veldig kaldt, kan du ta oppvarmingen inne.

9. Vinterkulda skader ikke lungene

Lungene tåler vinterkulda godt. Lufta varmes opp til kroppstemperatur allerede i munnen og i nesa, så når den kommer til lungene, er den ikke kald lenger. 

10. Du løper mer aktivt om vinteren

Vinterløping krever oppmerksomhet. Du må hele tiden følge med på underlaget og tilpasse løpeteknikken etter det. Det gjør at du får en mer fokusert og aktiv løpestil. På sikt vil det gagne balansen, koordinasjonen og evnen til å løpe i teknisk terreng. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: