Kvinne løper i byen
Liker du å løpe i byen?

Der er også mange fordeler ved det. Få vite mer om dem her. 

© iStock

Slik løper du i byen

Den store fordelen i byen er det jevne, harde underlaget og det ofte flate terrenget som gir muligheter for løping med flyt, raske intervaller og tempoøkter med fokus på høy, stabil fart. Men det stiller noen krav til ruta.

14. april 2021 av Lasse Lyhne

Lite trafikk. Biler, sykler og fotgjengere tar bort fokuset, og må du holde øye med – og løpe forbi – andre trafikanter, er det vanskelig å løpe jevnt og konsentrert.


Flat. Relativt flatt underlag eller slakke bakker er å foretrekke. Det gir mulighet for å løpe fort og med stabil, høy intensitet, der pulsen er jevnt høy. Går det for mye opp og ned, blir intensiteten mer ujevn, noe som gir en annen type belastning på kroppen. Den konstante harde innsatsen styrker spesielt utholdenheten og forbedrer musklenes evne til å håndtere melkesyre.

>> FÅ MASSE TRENINGSTIPS, motivasjon, konkurranser, oppskrifter og forslag til øvelser rett i innboksen. Klikk her for å få vårt populære nyhetsbrev. <<

Få svinger. Når du svinger så lite som mulig, gir det best muligheter for å løpe jevnt uten for mange fartsøkninger. Planlegg gjerne ruta slik at du svinger mest til høyre, da det gjør at du ikke må krysse veien for å svinge.


Ly. Hvis det er mulig, bør ruta også være skjermet for vind. Igjen gjør det innsatsen mer jevn, og det gjør det lettere å styre etter kilometertidene, som ellers blir ujevne i med- eller motvind.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: