mann kjører trener i vinterlandskap
© istock

Slik takler du vinterløpeturene

Løper du videre nå i vintermånedene, kan det være noe av det beste du gjør for både kropp og sjel.

4. mars 2020 av Anders Ejby & Niels Christian Thalund

Løp deg til ny energi i vinterkulda

Energinivået faller helt automatisk når dagene er korte, kalde og mørke. Så for å fortsette med løpeturene, må du tenke praktisk, slik at turene blir enkle og du får masse utbytte.

Løp til eller fra jobb 

Det er veldig lurt hvis du av og til kan gjøre om reisetiden til treningstid. Løp til jobben om morgenen – eller bare den siste delen av veien, hvis den avstanden passer bedre. Eller hopp i treningsklærne etter jobb, og løp hjem. Finn eventuelt en rute ved jobben der du kan løpe. Trener du i forbindelse med arbeidstid er du langt unna den forlokkende sofaen, og du kan slappe av med god samvittighet når du kommer hjem.

Løp fort og kort 

Det trenger ikke ta lang tid å få tatt en løpetur i kulda. Er det kjempesurt ute, så sats på en rask tempoøkt. På bare 20 minutter kan du fint få samme treningsutbytte som ved en lang, rolig tur på 50 minutter. Vil du ha treningen kjapt overstått, så varm opp inne, gi full gass rett etter oppvarmingen og nøy deg med halve distansen.

Skreddersy en rute 

Velg en rute som passer deg best. Noen løpere synes det er fett med mørke, gjørmete stier eller masse snø her og der – andre foretrekker flat asfalt og opplyste veier. Finn deg eventuelt turveier som alltid måkes og gruses/saltes, og gjør dem til en del av dine faste vinterruter. Vil du eventuelt ha det tøffere og mer variert, kan du jo ta en avstikker ut der snøen er dypere, og du dermed blir nødt til å løpe med store, tunge skritt, som gir deg ekstra treningsutbytte.

Artikkelen fortsetter under abonnementstilbudet

Bli en bedre løper i snøen

Mørket, kulda og underlaget utfordrer de vanlige treningsrutinene. Men framfor bare å se vinteren som en hindring, bør du utnytte mulighetene de kalde månedene gir.

Bruk dagslyset i helga til å ta en tur i skogen. Stiløping er effektiv og annerledes løpetrening. Men unngå skiløypene, og husk å ta med mobiltelefonen hvis du trener i uvante omgivelser. På den måten kan orienteringen også bli en del av utfordringen – og med mobilen har du alltid et kart.

Meld deg på et løp tidlig på våren, så du har et konkret mål å trene mot – noe som motiverer deg til å trene selv om det er mørkt og kaldt ute. Det er ikke noe som motiverer som et tydelig avgrenset mål i en litt utfordrende tid.

La treningsklokka bli hjemme, og glem den vanlige farten du pleier å holde. Nå om vinteren handler det langt ifra om å sette rekorder. Nyt i stedet løpingen, omgivelsene, den friske lufta og den flotte naturen med snøkledde trær rundt deg. I vintertreningen er det viktigste å holde seg i gang.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: