Slik trener du i sommervarmen

Husk de tre S-ene – solbriller, solkrem og salt – når du skal ut og trene på solfylte sommerdager. Her får du de 15 beste tipsene for å takle utfordringen ved å løpe i varmen.

28. juni 2013 av Martin Kreutzer. Konsulent: Professor Lars Nybo Nielsen

Selv om termometeret sjelden kommer helt opp på rødmerkingen på våre breddegrader, kan varmen være en betydelig utfordring for lysten og evnen til å trene hardt. Ved bare 25 grader belastes for eksempel hjertet 3–6 prosent hardere enn ved mer behagelige 13 grader. Og prestasjonene blir tilsvarende dårligere.

Undersøkelser har vist at prestasjonene på maratondistansen står og faller med temperaturen. Man kan faktisk glemme alt om rekorder hvis termometeret viser stort mer enn 15 grader.

Også huden lider når sola steker, og blir det for mye av det gode, kan selv en kveldstur resultere i kraftig solbrenthet. Her og nå kan det ødelegge nattesøvnen, men langt mer alvorlig er det at faren for å få hudkreft øker.

Undersøkelser tyder på at over halvparten av alle tilfeller av hudkreft skyldes overdreven soling. Og da snakker vi ikke bare om passiv steketid på stranden. Treningen er minst like farlig, hvis du ikke tar dine forholdsregler.

Er det utsikter til varme sommerdager, skal du selvfølgelig nyte dem, men bruk hodet. Skadelig UV-stråling, væsketap og ulidelig varme er en bedrøvelig kombinasjon som kan ta pusten fra den beste løper. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å få en bedre løpetur i varmen.

1. Beskytt øynene Du får lett vondt i hodet hvis du løper rundt og myser med øynene. Men det er ikke alt. UV-strålene kan både gi akutt irritasjon av øynene og langvarige skader. Derfor bør du skaffe deg en god solbrille.

En stor brille som følger ansiktsformen tett, gir optimal beskyttelse og beskytter også mot lysinnfall fra sidene. Det er spesielt viktig hvis du oppholder deg på eller ved vann. Lysrefleksene fra vannet er kraftige og treffer ansiktet fra alle tenkelige vinkler.

2. Sørg for ekstra salt Generelt har vi et begrenset behov for ekstra salt i forbindelse med trening. De fleste får faktisk i seg altfor mye salt som det er, men når du skal holde det gående lenge i høy temperatur, endres anbefalingene.

Skal du trene eller konkurrere i mer enn 2,5 timer, bør du få i deg både salt og væske underveis. Det er stor forskjell på hvor mye salt vi mister ved å svette, men tommelfingerregelen går ut på at én liter energidrikk bør inneholde ca. 0,5 gram vanlig kjøkkensalt. Det er også standard for de fleste sportsdrikker som er å få kjøpt.

3. Bruk en håndfull solkrem Særlig tidlig i sesongen er det viktig at du velger en krem med høy faktor – i rikelige mengder! Kreftforeningen anbefaler at voksne bruker en hel håndfull (ca. 40 ml) til å dekke hele kroppen. Velg en solkrem som er skreddersydd for fysisk aktivitet. Den lar huden puste friere enn oljebaserte solkremer.

Logg inn og se alle de 15 tipsene her:

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: